Odborník za pět dní medvěda na Valašsku nenašel. Pokus o odchyt šelmy ale nekončí

Z Valašska odjel specialista na odchyt divokých šelem, který měl narkotizační puškou uspat medvěda. V oblasti byl pět dní, vystopovat medvěda se mu ale nepodařilo. V terénu zůstává nastražená klec s návnadou, ta ale zatím láká jen kočky, lišky nebo ptáky. Poslední škodu medvěd napáchal v noci na úterý, u Karolinky zabil tři ovce.

Lukáš Pavlačík z královédvorského safari šelmu stopoval mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi bez úspěchu pět dní. Medvěd se totiž nevrací na místa, kde už škodil, a o to obtížnější je ho vystopovat. V současnosti se zřejmě pohybuje na Vsetínsku, za noc ale dokáže ujít i desítky kilometrů.

Odlov medvěda musí splňovat přísné podmínky, jinak by mohl být smrtelně ohrožen jak samotný střelec, tak medvěd. Veterinář například musí z narkotizační pušky pálit z vyvýšeného místa. „Medvěd mě nebude tolik vnímat, když budu výš. Nebude mě cítit. Nástřel je ideální provádět do vzdálenosti zhruba třiceti metrů,“ řekl v pondělí Pavlačík.

Kvůli pracovním povinnostem v pátek ze Vsetínska odjel, ochránci přírody se ale budou snažit sehnat dalšího odborníka na uspávání šelem ve volné přírodě.

Předpokládaná oblast odlovu
Zdroj: ČT24

Poslední známé škody napáchala šelma v noci na úterý, kdy u obce Karolinka zabila tři ovce a další zranila. Podařilo se jí proniknout přímo mezi ně do chléva. Na utajeném místě stále zůstává odchytová klec s medem a pachovými stopami vnitřností, které by jej do klece měly nalákat. Fotopasti v blízkosti klece už zachytily kočku, lišku a ptáky, medvěd ale lákání návnad zatím odolává.

Snaha o odchyt odjezdem odborníka nekončí, tým v něm bude dále pokračovat. „Předpokládáme, že o víkendu zase posílíme pachové stopy, které by medvěda mohly ke kleci přivést,“ uvedl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. V případě potřeby mohou znovu přemístit odchytovou klec na jiné, vhodnější místo.