Volební komise v centru Brna špatně sčítaly hlasy. Soud přiřkl Zeleným páté křeslo, na úkor ANO

Krajský soud v Brně po stížnosti Zelených ohledně obecních voleb v městské části Brno-střed přiznal straně pátý mandát. O jeden mandát naopak přišlo ANO, nově jich má devět. Vyplývá to z rozhodnutí krajského soudu zveřejněného na úřední desce. V městské části vzniká koalice vítězné ODS s podporou Svobodných spolu s ANO a KDU-ČSL. Strany by nově měly společně 27 mandátů z celkových 45.

Ze zastupitelstva rozhodnutím soudu vypadl za ANO Jan Pazdírek, naopak v něm za Zelené usedne Marika Kupková. Zelení ve stížnosti poukazovali na nesrovnalosti ve sčítání hlasů; mj. namítali, že se v jednom z volebních okrsků některým zeleným kandidátům nezapočetl ani jeden hlas, přestože voliči strany tvrdili, že hlasovali pro celou kandidátní listinu. 

Soud nejprve přepočítával hlasy ve dvou ze sedmi desítek okrsků a zjistil pochybení. V jednom z okrsků podle soudu měli mít Zelení o 69 hlasů víc, ve druhém o 341 hlasů víc, než kolik spočítala komise. Soud následně přepočítal hlasy v dalších čtyřech okrscích, závažná pochybení už ale nenašel. Zelené ale po připočtení hlasů volilo 8,43 procenta voličů, oproti původním 8,37 procenta – a po přepočtu jim připadl ještě jeden mandát.

Porušení volebního zákona

„Chybným nezapočtením některých hlasů pro navrhovatelku v takovém rozsahu dle krajského soudu bezesporu došlo k porušení volebního zákona,“ konstatovala předsedkyně senátu Zuzana Bystřická.

V městské části má ODS s podporou Svobodných 13 mandátů, ANO nově devět, po pěti mají shodně Piráti, KDU-ČSL a Žít Brno, které před čtyřmi lety volby v Brně-středu překvapivě jako nováček vyhrálo. Do zastupitelstva se dostali ještě Zelení nově s pěti mandáty a SPD se třemi zastupiteli.

Městskou část Brno-střed, která patří k největším ve městě, dosud vedlo Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Strana zelených. Má kolem 90 tisíc obyvatel a rozpočet na letošní rok je přes 800 milionů korun.

Krajský soud v Brně eviduje ohledně komunálních voleb téměř čtyři desítky stížností, a to z Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje a také z Vysočiny. Naprostou většinu z nich už zamítl nebo odmítl.