I přes kritiku nové koalice odstartovala v Brně druhá vlna rezidentního parkování

Od listopadu začaly platit modré zóny i v dalších brněnských ulicích. Z historického centra se systém rezidentního parkování rozšířil do oblasti ohraničené ulicemi Údolní, Úvoz, Kotlářská a Drobného. Zatímco dosavadní vedení města za projektem stojí, nově vznikající koalice chtěla odklad dalšího rozšíření modrých zón.

Nová koalice, která by měla v příštích letech vést Brno, chtěla odložit druhou vlnu rezidentního parkování na začátek dubna příštího roku. Radní s tím ale nesouhlasili a modré čáry i v širším centru města 1. listopadu začaly platit.

„Je velká škoda, že to vedení Brna nebylo schopné odsunout. Je zbytečné začínat něco, co bude ještě změněno,“ řekla kandidátka na primátorku města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Konkrétní kroky sice ještě koalice vyjasněné nemá: „Každopádně, směřujeme k tomu, aby byli zvýhodnění rezidenti, ale aby byl systém příznivý i pro další obyvatele Brna,“ vysvětlila Markéta Vaňková.

Nejvíc vyčítá stávajícímu vedení města, že nezajistilo dostatek parkovacích míst mimo centrum. „Nastane dominový efekt a ta auta se budou posouvat dál. Je třeba stavět záchytná parkoviště,“ řekla.

Odstartovala druhá vlna rezidentního parkování v Brně (zdroj: ČT24)

Rezidenti dostanou zaplacené peníze zpět

Rezidenti se určitého zvýhodnění oproti původnímu plánu dočkali. Radní rozhodli, že nezaplatí v prvním půlroce za první auto nic. „Lidé, kteří zaplatili roční poplatek 600 korun, dostanou své peníze zpět během několika dní,“ řekl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). Odbor dopravy bude podle Richarda Mrázka kontaktovat plátce, aby se s nimi domluvil, zda si přijdou pro hotovost, nebo budou chtít poslat peníze na účet.

Za další vůz se platí podle dříve zveřejněného ceníku 15 tisíc a za třetí a každé další auto 30 tisíc korun ročně. Rezidenti mají také k dispozici pro návštěvy 100 hodin zdarma a dalších 50 hodin si mohou za 100 korun přikoupit. Stejně tak musejí za auto zaplatit podnikatelé, kteří mají v místě provozovnu (abonenti). Za první auto 6000 korun, za každé další 20 tisíc korun. Jak rezidenti, tak abonenti mají možnost parkovat ve své zóně a v zónách sousedících.

Třetí kategorií jsou návštěvníci. První hodinu mohou parkovat zdarma, za druhou hodinu zaplatí deset korun, za každou další 20 korun. Mají možnost zaregistrovat se do systému a zaplatit parkovné buď v automatech, které přijímají karty i mince, nebo pomocí mobilní aplikace. Zaregistrovat se musí i v případě, že parkují jen hodinu zdarma.

Ubylo pouze 28 namalovaných míst ze 3700, odráží radnice kritiku

Parkovací oprávnění si dosud vyřídilo přes 2200 lidí. „Parkovacích míst bylo před malováním zón přes 3700, ubylo jich pouze 28. Zanikla pouze místa, kde se parkovalo nelegálně. Nejedná se ani o jedno procento, takže není pravda, že parkovací místa zanikají,“ řekl Richard Mrázek.

Například frekventovaná třída kapitána Jaroše, kde měli dosud rezidenti dlouhodobě problém zaparkovat, byla první den nové vlny rezidentního parkování poměrně vyprázdněná. Lidé, kteří zde nebydlí, musejí za parkovací místo zaplatit.

Od 1. listopadu se rezidentní parkování rozšíří do druhé fáze
Zdroj: ČT24

Pokutu zatím nikdo nedostal ani v historickém centru

Na rozdíl od historického centra, kde systém platí od začátku září, není nikde zakázaný vjezd. Strážníci tak nebudou osobně kontrolovat vjíždějící ani zaparkovaná auta. K tomu budou sloužit auta s kamerami, která budou ulicemi projíždět a vyhodnocovat, zda dané vozidlo parkuje oprávněně. „Auta už jsou naše, máme je pořízená ode dneška. Měly by obsloužit minimálně pětkrát tak velkou oblast, pro kterou jsou zakoupeny,“ vysvětlil technický ředitel Brněnských komunikací Aleš Keller.

Ve dvacetikilometrové rychlosti snímají auta značky okolo sebe. Sebraná data pak posoudí strážníci. A ti podezření na neoprávněné parkování předají úředníkům. Tento proces by se měl naostro spustit během několika dní. Pokutu tak zatím nikdo nedostal, ani v centru, kde řidiči musejí na modré čáry dbát už od září.