Druhá vlna rezidentního parkování v Brně s mírnějšími pravidly. Radnice bude vracet peníze

Modré zóny v Brně se od 1. listopadu rozšíří do dalších ulic. Kromě historického centra bude systém rezidentního parkování platit v oblasti ohraničené ulicemi Údolní, Úvoz, Kotlářská a Drobného. Oproti historickému jádru nebudou muset rezidenti platit za první auto. Těm, kteří už zaplatili, bude radnice vracet peníze.

Nová pravidla rezidentního parkování se od 1. listopadu dotknou všech, kteří zajíždějí autem do jedenačtyřiceti ulic širšího centra Brna. Kdo, kde a za jakých podmínek může zaparkovat, ukazují cedule s barevnými pruhy. Oranžový je návštěvnický, zelený pro abonenty a modrý pro ty, kteří mají v oblasti trvalé bydliště.

První auto zdarma

Podle údajů Magistrátu města Brna je v oblasti širšího centra evidovaných dvacet pět tisíc aut. Všichni jejich majitelé, pokud tam chtějí parkovat, si musejí vyřídit oprávnění. Rezidentům ho pro první auto vydávají zdarma, druhé je vyjde na 15 tisíc.

Do kontaktního centra v ulici Zvonařka se od prvního září přišlo zaregistrovat 2175 rezidentů. Část z nich, kteří si oprávnění vyřídili v předstihu, zaplatili podle původních pravidel za první auto šest set korun. Radnice teď řeší, jak jim tuto částku vrátit.

Od 1. listopadu se rezidentní parkování rozšíří do druhé fáze
Zdroj: ČT24

Do ulic vyrazí další kamerové auto

Pro abonenty se pravidla nezměnila. Za první auto musejí zaplatit šest tisíc korun. Oprávnění si jich vyřídilo sto sedmnáct. Jednorázově budou muset platit také návštěvníci, ale až po hodině stání. Nainstalované jsou proto už nové parkovací automaty. Do nich bude muset řidič zadat registrační značku a dobu stání, platit pak může nejen mincemi, ale i kartou. Na to, jestli lidé nový systém dodržují, pak budou dohlížet auta s kamerovým systémem. Zatím jezdilo po historickém centru jedno, od zítra se k němu přidá druhé.