Soud snížil o rok tresty výrobcům pervitinu. Šéf skupiny stráví 10 let za mřížemi

Olomoucký vrchní soud snížil o rok na deset a osm let tresty za rozsáhlou výrobu a distribuci pervitinu hlavním dvěma mužům z jedenáctičlenné organizované skupiny z Uherskohradišťska. Deset let si pravomocně odpyká hlava skupiny, třiatřicetiletý Jaroslav Pešek.

Jeho komplic, o čtyři roky mladší Jan Vondráček, stráví ve vězení o dva roky méně. Podle obžaloby mohla skupina vyrobit až 38 kilogramů drogy. Jde o jednu z největších drogových kauz ve Zlínském kraji.

Obžaloba uvedla, že skupina vyrobila nejméně 1500 gramů pervitinu. S ohledem na množství chemikálií potřebných pro výrobu pervitinu a laboratorního skla, které skupina nakoupila, však Kriminalistický ústav Praha propočítal, že mohli teoreticky vyrobit až 38,66 kilogramu pervitinu. Za něj mohli utržit po odečtení svých nákladů téměř 40 milionů korun. Soud však bral v potaz pouze prokázané množství drogy.

Peníze šly na uhrazení dluhů

Podle soudu šlo o organizovanou skupinu, která měla vlastní strukturu, řídil ji Jaroslav Pešek. Hlavním motivem u něj bylo získání pervitinu pro vlastní potřebu i peněz, které potřeboval pro splacení dluhů. Vybavení pro varnu si údajně začal pořizovat začátkem roku 2011.

Spolu s ostatními drogu vyráběl a prodával až do 1. prosince 2014, kdy byli obvinění zadrženi. Podle obžaloby šlo o skupinu, která se vymykala organizovaností, množstvím členů, kteří se na trestné činnosti podíleli, i dobou fungování.

Skupina podle soudu dodávala drogu odběratelům ve Zlínském a Jihomoravském kraji a v Praze. Vyráběla ji v rodinných domech v Polešovicích a Nedakonicích na Uherskohradišťsku, suroviny zajišťovala v Česku i Polsku.

Z původní jedenáctičlenné skupiny dostali tresty od devíti do 11 let tři muži, v kauze se nakonec odvolali jen Pešek a Vondráček. Zbývajících osm lidí včetně jedné ženy odešlo od zlínského krajského soudu s podmíněnými tresty.

Kauzu sledovala Vendula Březinová (zdroj: ČT24)