Pacientka uštknutá mambou zůstává v umělém spánku. Had je stále na útěku, může ale být už mrtvý

UDÁLOSTI: Hledání mamby – den druhý (zdroj: ČT24)

Třicetiletá žena, kterou v pražských Hlubočepích uštkla mamba zelená, je stále v umělém spánku, její stav zůstává vážný. Hada, jehož majitelkou je zřejmě uštknutá žena, se zatím nepodařilo odchytit. Plaz zůstal podle policie zřejmě v domě, s velkou pravděpodobností je mrtvý. Obyvatele domu policie evakuovala. Lidi zároveň nabádá k obezřetnosti, informace o výskytu plaza mají volat na linku 158.

Kriminalisté spolu s herpetologem dopoledne zkontrolovali nástrahy, které ve středu nachystali. Mamba se do nich ale nechytla. Pátrání po hadovi proto dál pokračuje, podle odborníků je stále v domě. Policie hada hledá od úterního večera. Smrtelně jedovatá mamba zelená unikla v pražských Hlubočepích v ulici V Bokách I.  

Podle specialistů na odchyt jedovatých hadů z pražské zoologické zahrady je velmi nepravděpodobné, že had by s ohledem na nízké venkovní teploty opustil zdi bytu, případně domu. 

„Tropický had, který není zvyklý na naše klima, také může zalézt do nějaké štěrbiny, kde se sníží teplota, on tam uhyne a vůbec nikdy se už neukáže,“ řekl ČT kurátor plazů z pražské zoo Petr Velenský. I podle herpetologa Tomáše Bublíka, který spolupracuje na místě s policií, není pravděpodobné, že by plaz s ohledem na nízké teploty unikl ven. Předpokládá, že je stále v domě: „Jestli tam mamba je, tak je na 90 procent mrtvá.“

Okolnosti úniku smrtelně jedovatého hada policisté stále vyšetřují, ženu vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu zatím nevyslechli. Podle mluvčího Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filipa Brože zůstává stav ženy, které bylo podáno antisérum, vážný. „Musíme počkat další dny, abychom věděli, jak to pokračuje,“ uvedl.

I kdyby se žena z uštknutí vzpamatovala, zcela bez následků se takové incidenty nikdy neobejdou. „Každý jed vám třeba poškodí játra,“ poukázal zoolog z královédovrské zoologické zahrady Pavel Moucha.

Kurátor plazů Zoo Praha: Mamba má převážně noční aktivitu, kousne, když na ni někdo sáhne nebo šlápne (zdroj: ČT24)

Mamba zelená je rychlý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, který žije v západní Africe. Její přirozenou potravou jsou především ptáci a drobní savci včetně hlodavců, kořist loví v korunách stromů i na zemi.

Jed mamby je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva. Jed mamby zelené nicméně není tak nebezpečný jako u mamby černé. Účinkuje až s odstupem, pokud by tedy had někoho kousl, měl by postižený čas zavolat pomoc.

Jedovatí plazi patří z hlediska platných předpisů mezi takzvaná zvířata vyžadující zvláštní péči, kam náleží dále například většina šelem nebo primáti. Jejich chov podléhá schválení krajskou veterinární správou. V Praze aktuálně žádný povolený chov mamby není. Na mambu z Hlubočep majitel povolení neměl. Odborníci odhadují, že hlubočepská samice mamby byla pochybného původu a ani nebyla v dobrém stavu.