Český Krumlov zpoplatní výstup turistů z autobusů

Události v regionech: Zpoplatnění autobusů v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)

Od jara 2019 budou turisté v Českém Krumlově moci nastupovat do zájezdových autobusů a vystupovat z nich pouze na placeném terminálu. Ročně do historického města přijíždí kolem dvaceti tisíc autobusů, což přináší dopravní komplikace. Radní si od opatření slibují úlevu pro dopravu i nové příjmy do rozpočtu.

Na malé parkoviště ve Chvalšinské ulici v Českém Krumlově přijíždí jeden turistický autobus za druhým. Nejvíc se jich tam otočí mezi jedenáctou až třináctou hodinou. „Ve špičce zde bývá v sezoně pravidelně i přes sto autobusů,“ upřesňuje jednatel Sdružení průvodců v Českém Krumlově Oto Šrámek.

Turisté vystoupí a míří na zámek i do historického centra. Řidiči autobusů ve Chvalšinské můžou parkovat půl hodiny zdarma. Někteří ale raději stojí tam, kde by neměli. „Autobus tam narychlo zastaví, vyloží klienty a odjíždí pryč,“ popisuje Šrámek.

Město teď rozhodlo, že ve Chvalšinské bude povinná zastávka pro turistické autobusy. „Řidič zaplatí za vyložení a naložení turistů. To znamená dvakrát 750 korun,“ říká jednatel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

Platit bude možné i v eurech – sazba pak bude 30 eur. Placený bude každý vjezd na centrální terminál. „Mělo by to platit od 1. května příštího roku,“ upřesňuje Reitinger. Nástupní a výstupní terminál dostane nový asfalt a bude na něm závora s pokladnou.

Řidičům zájezdových autobusů se připravované zpoplatnění nelíbí. „Je to dost, protože když má člověk zaplatit tady terminál, potom parkovné, tak to vyjde strašně draho,“ stěžuje si řidič autobusu Oliver.

„Domnívám se, že to je cena obvyklá. V Hallstattu mají tu samou částku. Viděl jsem to asi před měsícem,“ kontruje Šrámek.

Český Krumlov má z turistického ruchu čistý roční příjem 12 milionů korun. Zpoplatnění autobusů přinese městu dalších 15 až 20 milionů.