Nevidomí mohou opět poznat tvary olomouckých památek. Jejich zmenšeniny se opravují

Odborníci letos renovují pět velkých haptických modelů olomouckých památek. Díky nim si  nevidomí a slabozrací mohou udělat detailní představu o jejich podobě. Jde o dřevěné modely pořízené v letech 2001 a 2002.

Opravu už má za sebou první z modelů, bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, který byl již předán zpět do chrámu. Ostatní se na svá místa vrátí v příštích měsících, informoval mluvčí TyfloCentra Olomouc Tomáš Helísek. Kromě modelu barokního svatostánku na Svatém Kopečku jde o modely historické budovy radnice a kostelů sv. Mořice, sv. Michala a sv. Gorazda.

Zmenšeniny památek se čas od času renovovat musejí; pod doteky totiž mechanicky trpí. Podle Tomáše Helíska se na nich objevují praskliny a drobně poškozeny jsou i některé architektonické prvky. 

Modely řadu let trpí častým hmatovým prohlížením, v některých případech vlhkostí prostředí, opakovanou změnou teplot a jinými nežádoucími vlivy.
Tomáš Helísek
mluvčí TyfloCentra Olomouc

Díla sloužící především nevidomým a slabozrakým budou postupně odborně ošetřena a opravena v restaurátorské dílně. Renovaci provádí restaurátor Otakar Ruček, který má s výrobou haptických modelů zkušenosti, doplnil Helísek.

Po svatokopecké bazilice čeká opravu olomoucká radnice, která se vrátí zpět na své místo 17. srpna. V letních a podzimních měsících projdou postupně rukama restaurátora modely olomouckých kostelů.

Svůj model má i přerovský zámek

Podobných haptických modelů je v regionu více, v lednu byl například odhalen model přerovského zámku, kde sídlí také Muzeum Komenského. Stejně jako skutečná stavba obsahuje všechny výrazné stavební a architektonické prvky a je doplněn stručným textovým průvodcem ve zvětšeném a Braillově písmu.

Zrakově postižení si mohou prostřednictvím speciálního modelu udělat představu i o podobě Klášterního Hradiska a katedrály svatého Václava. Z jiných projektů již dříve vznikl také model zámku ve Velkých Losinách a hradu Bouzova.