Policisté prozkoumali budovu v Mikulandské ulici. Zjišťovali, proč se zřítil strop

Dům v Mikulandské ulici v centru Prahy, v němž se v úterý dopoledne zřítila dvě patra, která zranila tři dělníky, začali ohledávat kriminalisté a soudní znalec v oboru stavebnictví. Při zkoumání jim ve středu pomáhal i policejní dron. Policisté zatím případ vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Znají identitu zraněných dělníků. Všichni jsou cizinci, jejich státní příslušnost však sdělit nemůžou. V době nehody bylo na stavbě 45 lidí.

„Probíhá ohledání místa události v Mikulandské ulici. Jsou zde kriminalisté krajského ředitelství, kriminalisté z Prahy 1 a také soudní znalec z oboru stavebnictví. Při této činnosti je využit i policejní dron, takže prohlížíme budovu i z druhé strany,“ uvedl během středečních prací mluvčí pražské policie Jan Rybanský. 

Mikulandská ulice ze směru od Národní třídy i Ostrovní ulice už je otevřená pro pěší. Pro dopravu však zůstane nadále uzavřená. ČT to potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský. „Zatím provoz v ulici nemůžeme obnovit, protože tam stále musí těžká technika odvážet suť,“ doplnil.

Podívejte se do domu v Mikulandské ulici, kde se zřítila patra (zdroj: ČT)

Policisté převzali budovu v úterý pozdě večer poté, co hasiči ukončili záchranné práce. I když měli podezření, že pod sutinami ještě mohou být další zavalení lidé, nikoho dalšího už nenašli. Budova je nestabilní, statik ji prohlásil za nebezpečnou.

Stav těžce zraněného dělníka nadále vyžaduje intenzivní péči

Hasiči krátce po zřícení části budovy našli pod troskami dva lidi, třetí zraněný člověk vyprostit nepotřeboval. Všichni tři dělníci skončili v nemocnici, přičemž stav jednoho z nich byl velmi vážný. Záchranná služba ho v umělém spánku převezla do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Stav těžce zraněného pacienta nadále vyžaduje intenzivní péči.

Už v úterý byli na místě neštěstí kromě všech složek integrovaného záchranného systému také kynologové městské policie se psy cvičenými na hledání zavalených lidí, inspektoři práce, statici, psychologové, členové Českého červeného kříže, specialisté z báňské služby i představitelé hlavního města. Budovu přes noc hlídali policisté a strážníci.

Budova, která není památkově chráněná, byla postavena na konci devatenáctého století. Dříve v ní sídlila základní škola. Po přestavbě, kterou provádí Metrostav, se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty UMPRUM.

„Za představitele Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze konstatuji, že naše myšlenky se v prvé řadě soustředily na záchranu a zdravotní stav poraněných dělníků. Na druhé straně teprve nyní okolnosti umožní získat dostatečně validní informace k vyhodnocení příčin této nešťastné události,“ uvedl rektor UMPRUM Jindřich Smetana.

Kdy bude možné ve stavebních pracích pokračovat a jaká budou další opatření, se rozhodne až následně, dodal Smetana. Podle Metrostavu nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce.

Primátorka se opřela do památkářů, ti se brání

Na místo zřícené budovy se přijela v úterý podívat i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Řekla, že je potřebné prověřit i roli památkářů Národního památkového ústavu, kteří podle ní možná nutili projektanty k „nestandardním postupům“.

Národní památkový ústav výrok primátorky Krnáčové označil za absurdní a jakoukoliv odpovědnost odmítl. Uvedl, že postupoval vždy standardně a v souladu se zákonem o památkové péči.