Jaderná elektrárna Dukovany znovu neplánovaně odstavila čtvrtý blok. Musí zkontrolovat čerpadla

Čtvrtý blok jaderné elektrárny Dukovany od středečního rána nevyrábí elektřinu. Elektrárna ho musela neplánovaně odstavit kvůli kontrole jednoho z šesti hlavních cirkulačních čerpadel. Práce by měly být hotové do deseti dnů. V elektrárně zároveň končí plánovaná odstávka prvního bloku, která začala 12. května.

Elektřinu přestal blok vyrábět ve středu krátce před devátou ranní. Energetici musí zkontrolovat jedno z cirkulačních čerpadel, která zajišťují oběh vody v primárním okruhu. „Tomu v tomto případě musí předcházet odstavení a částečné vychlazení výrobního zařízení,“ řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Elektrárna tak chce vyloučit riziko případného výpadku čerpadla. Změny určitých parametrů u něj vyplynuly z průběžných kontrolních měření, která se týkají například teploty, tlaku a průtoku, doplnil mluvčí.

Čtvrtý blok stojí letos už podruhé

Čtvrtý blok Dukovan je tak letos krátkodobě odstaven podruhé. V dubnu stál devět dní kvůli kontrole zařízení sekundární části potrubí parogenerátoru. Ze stejného důvodu byl následně krátce odstaven i blok číslo tři. Plánovaná odstávka čtvrtého bloku spojená s výměnou části jaderného paliva by měla začít v září.

V prvním bloku končí výměna rozvaděčů

V elektrárně zároveň končí plánovaná odstávka prvního bloku, která začala 12. května. V reaktoru energetici opět spustili štěpnou reakci první prázdninový den. „V následujících hodinách v něm budou operátoři postupně zvyšovat výkon a dělat další testy zařízení potřebné před připojením generátorů obou parních turbín,“  doplnil mluvčí elektrárny.

Plánovanou odstávku prvního bloku využili energetici kromě výměny pětiny paliva za čerstvé k testům a kontrolám zařízení. Pokračovaly také práce na jeho modernizaci, z nichž nejnáročnější byla výměna části rozvaděčů. Práce při odstávce zahrnovaly 34 významných technických a investičních akcí. Dodávky elektřiny do sítě z tohoto bloku by měly být obnoveny v následujících hodinách.

Dukovanská elektrárna s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Letos byl podle plánu v elektrárně odstaven i druhý blok, a to na 53 dnů. Další dva dukovanské bloky tři a čtyři stály v součtu 19 dní.