Rozsáhlý požár zastavil dopravu na páteřní trati mezi Lovosicemi a Ústím

Reportáž: Rozsáhlý požár zastavil provoz na koridoru do Německa (zdroj: ČT24)

Po devítihodinovém úsilí dostali hasiči pod kontrolu rozsáhlý požár u trati mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem. Vlaky na koridoru, který spojuje Prahu s Drážďany, Berlínem i Hamburkem, ale nadále nejezdí a neprůjezdná zůstává i silnice z Lovosic do Ústí. K evakuaci obyvatel naštěstí dojít nemuselo.

Hořet začalo ve středu dopoledne. „Podle očitých svědků požár s největší pravděpodobností vznikl kvůli technické závadě na kolejovém vozidle,“ řekl ČT mluvčí HZS Ústeckého kraje Milan Rudolf.

První ohnisko hasiči identifikovali mezi ústeckou čtvrtí Vaňov a obcí Dolní Zálezly, další se nacházela na různých místech až do Lovosic. U obce Chotiměř se požár rozšířil do skalnatého nepřístupného terénu.

K ohni odpoledne vyjelo na 150 hasičů, vrtulník s vakem o objemu 700 litrů, který vodu nabíral v Labi a při hašení požáru se otočil co čtyři minuty. Pomáhalo také letadlo z Jičína, které každých osm minut nad lesem rozprášilo třináct set litrů vody. 

Mohutný kouř byl viditelný i z dálnice D8 a pozorovali ho lidé z protějšího břehu Labe. Vysoké teploty a sucho hasičům natolik komplikovaly práci, že ještě před čtvrtou nedokázali odhadnout, kdy se jim oheň podaří dostat pod kontrolu – až krátce před pátou hlásili, že se jim podařilo uhasit většinu ohnisek. Průlom přišel se setměním.

„Oheň máme zcela pod kontrolou, nicméně není ještě zcela zlikvidován,“ řekl ve 21:00 mluvčí krajských hasičů Rudolf. „Místo budeme nyní monitorovat a ráno po průzkumu rozhodneme, jestli budeme v hasebních pracích pokračovat dále. Necháme v terénu minimální množství jednotek, místo určitě neopustíme.“

Definitivní likvidaci dlouho komplikoval nepřístupný terén skalnaté stráně nad obcí Litochovice – právě zde zasahoval vrtulník a ještě v šest večer zde pracovalo devětadvacet hasičských jednotek z Ústí, Děčína, Teplic a Litomořic; požár neměly lokalizovaný, ale dostaly ho pod kontrolu. 

 Bývalé železniční domky u trati, které slouží většinou jako rekreační objekty nebo domky na nářadí, požár naštěstí neohrozil a evakace nebyla nutná. 

Komplikace na páteřní trati

Oheň současně výrazně zkomplikoval provoz na železnici. Trať z Prahy přes Ústí do Děčína a dále až do Drážďan, Berlína a Hamburku patří mezi nejvytíženější v kraji. Část mezinárodních vlaků proto České dráhy odklonily na druhý břeh Labe. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského kvůli tomu spoje nabírají zpoždění kolem dvou hodin. „Ostatní vlaky zatím v tomto úseku nejezdí,“ dodal. 

„V úseku Ústí nad Labem hl. n. – Lovosice a zpět je zavedena kyvadlově náhradní autobusová doprava s omezeným počtem autobusů,“ uvedly České dráhy na svém webu, kde najdou cestující další podrobnosti k výluce. Trvala ještě v devět večer. 

Policie kvůli zásahu hasičů zastavila i dopravu na silnici 30 mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem. Řidiči mohli využít dálnici D8 nebo komunikaci na protější straně řeky, která vede od Litoměřic až do Děčína; provoz se na silnici podařilo vrátit kolem deváté.  

Požár mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi
Zdroj: Facebook/Roman Školoud