Jezdit tankovat na Slovensko se nevyplatí. Spekulantům navíc hrozí postih od celníků

Redaktorka České televize zjišťovala ceny pohonných hmot na Slovensku (zdroj: ČT24)

Přes to, že některé internetové servery tvrdí opak, ceny nafty a benzinu na Slovensku jsou srovnatelné nebo vyšší než v Česku. Česká televize to zjišťovala ve slovenských městech poblíž státních hranic. Potvrzují to i údaje Eurostatu, podle které je benzin v Česku stále levnější než v okolních státech. Nic to však nemění na tom, že jeho cena v Česku od začátku května zhruba o dvě koruny vzrostla.

Na poslední čerpací stanici v Hodoníně stojí litr Naturalu 32,90 korun, nafta za 32,50 korun za litr. Na první slovenské benzince v Holíči zaplatí řidič za benzin v přepočtu 36,60 korun za litr, za diesel 34 korun. Plná nádrž benzinu tak slovenské sousedy vyjde při aktuálním kurzu České národní banky o víc než sto padesát korun dráž. „Je to krátkodobý výkyv, který se zase může časem zvrátit. Ovšem ten rozdíl mezi Českou republikou a Slovenskem není nijak zásadní,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Růst cen pohonných hmot v ČR (v Kč)
Zdroj: CCS

„V Senici, třicet kilometrů za hranicemi, vyjde na čerpací stanici litr nafty v přepočtu sice o korunu levněji než v Hodoníně, benzin je tam ale dražší,“ zjistila redaktorka České televize Barbora Měchurová. Na benzince o několik set metrů dál měli podle ní podobné ceny nafty jako v Hodoníně. „Češi sem jezdí tankovat pravidelně, dva, tři denně,“ řekl vedoucí čerpací stanice Jozef Škripec.

Celníci převážení pohonných hmot kontrolují

Kdyby si Češi chtěli dovézt levnější naftu ve větším množství domů, mohli by však mít problém. Ze zákona si totiž mohou naplnit jen plnou nádrž auta a jeden dvacetilitrový kanystr. Podnikatelé to mají ještě složitější. Celníci kontrolují auta dvacet čtyři hodin denně a zaměřují se i na to, jestli někdo nepřeváží víc pohonných hmot, než povoluje zákon. „Pohonné hmoty nad limit zajistíme a rozhodneme o jejich propadnutí. Navíc ten člověk bude muset zaplatit dlužnou spotřební daň,“ vysvětlila mluvčí Celního úřadu Jihomoravského kraje Lada Temňáková.

Ceny pohonných hmot v Evropě
Zdroj: ec.europa.eu

I když se ceny na jednotlivých stanicích liší, průměrně byl na konci května podle dat Eurostatu benzin v Česku levnější než v okolních státech. U nafty to bylo podobné. Podle ekonomů by měly ceny už stagnovat, na začátku prázdnin se dokonce možná i sníží.