Spor o financování údržby lázní v Luhačovicích se vyřešil. Město se se správcem podělí o poplatky

Smlouvu o financování údržby veřejně přístupného lázeňského areálu podepsali zástupci města a akciové společnosti Lázně Luhačovice. Zažehnali tak letité spory, které se dostaly až k soudu. Obě strany se dohodly na platbách do budoucna, ale také na náhradě za užívání prostranství v minulých letech.

Město se zavázalo odvádět Lázním polovinu ročně vybraných lázeňských poplatků. Částka za loňský rok činí téměř 2,8 milionu korun. Zpětně za roky 2015 a 2016 pak dostane majitel areálu 5,2 milionu korun. Kromě toho bude pravidelně investovat 300 tisíc korun do pořízení, úprav, oprav a údržby nebo obnovy mobiliáře v areálu.

„Bylo obtížné se dohodnout zejména na výši částky, kterou by město mělo jako náhradu za užívání areálu veřejností platit. Proto jsme myslím spravedlivě navrhli variantu vycházející z výběru lázeňského poplatku,“ komentoval dohodu místostarosta Luhačovic Radomil Kop (ANO).

Návrh smlouvy již dříve schválilo zastupitelstvo města. „Ty částky se budou investovat do zeleně, infrastruktury a zkrátka těch věcí, které je v lázeňském areálu nejvíce potřeba zlepšit a zvelebit. Místní lidé a návštěvníci to jistě ocení,“ poznamenala starostka Marie Semelová (ČSSD).

Lázně budou navíc odebírat služby týkající se údržby pozemků od městských Technických služeb a také ustoupí od žaloby, kterou proti městu podaly. Soudce při prvním stání koncem roku 2017 oběma stranám doporučil dohodnout se.

Společnost argumentovala tím, že jsou sice majitelem areálu, jako veřejné prostranství ho však musí zpřístupnit všem obyvatelům i návštěvníkům, včetně hostů ubytovaných v konkurenčních hotelech či penzionech. Dávala přitom technickým službám ročně za údržbu asi tři miliony korun, miliony korun do areálu také investovala.