Luhačovice nabízejí majiteli lázní víc peněz na údržbu areálu. Skončí tím možná soudní spory

Zastupitelé Luhačovic rozhodli o navýšení financí na údržbu jedinečného lázeňského areálu ve městě. Lázeňské akciové společnosti nabídnou polovinu částky vybrané z lázeňských poplatků, a to i zpětně za uplynulé dva roky. Dalších 300 tisíc pak město pravidelně investuje do mobiliáře.

Dosud platilo město 1,5 milionu korun ročně, lázně ale požadovaly za údržbu dvacetihektarového areálu až čtyřikrát více. Spor se tak dostal až před okresní soud ve Zlíně. Mimosoudní dohoda teď závisí i na tom, zda lázně přijmou novou nabídku. Požadovaly po městu totiž také náhradu za užívání.

Péče dosud na úklid, sečení všech trávníků, výsadbu tisíců květin, péči o historické mosty a také všechny cesty a chodníky stojí Lázně až šest milionů korun ročně. Podstata sporu je ale i v jejich nároku na nájemné za areál. Ten jim sice od roku 1992 patří, je ale otevřený všem včetně hostů z desítek konkurenčních hotelů a penzionů a ty podle Lázní díky jejich majetku vydělávají. Společnost se proto kvůli financování údržby areálu obrátila na soud.

V prosinci dostaly obě strany čas na vyřešení sporu mimosoudní dohodou. Soudce také navrhl kompromis, aby město neplatilo nájem za užívání lázeňského areálu, ale zároveň, aby platilo jeho údržbu. Upozornil také, že pokud by k dohodě nedošlo, spor by byl komplikovaný dokazováním a pro obě strany velmi nákladný.

O změnu financování údržby areálu žádaly lázně už dlouhodobě. V březnu loňského roku zastupitelé odhlasovali návrh dohody, podle kterého by údržbu veřejného lázeňského areálu platilo město z jedné poloviny. V návrhu bylo ale zmíněno asi o jednu třetinu menší území a dohoda měla platit jenom rok. To Lázně odmítly a obrátily se právě na soud.

 Park s nejznámějšími lázeňskými domy s léčivými prameny a s kolonádou je jednoznačně největším lákadlem Luhačovic. Kolonádu a halu Vincentka hodlá společnost v březnu začít revitalizovat. Práce potrvají asi rok a čtvrt, budou stát přes 100 milionů korun, z toho 98 milionů pokryje evropská dotace. Park bude v průběhu oprav přístupný.

Chystá se i oprava kulturní památky areálu Vodoléčebného ústavu s plovárnou, který vznikl podle návrhu slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Areál dlouhodobě chátrá, lázně jej nabízely neúspěšně k prodeji. Nejprve by tam mělo vzniknout muzeum, část by se později přebudovala na ubytovací komplex s vnitřními a venkovními bazény.

Společnost Lázně Luhačovice měla loni více než 32 tisíc klientů, u nichž mírně vzrostl počet pobytových dnů. Její tržby v minulém roce činily  521 milionů korun.