Jurkovičovy říční a sluneční lázně se po letech chátrání budou opravovat

Architektonický skvost Luhačovic, Vodoléčebný ústav a Říční a sluneční lázně od architekta Dušana Jurkoviče se po letech chátrání dočkají obnovy. Lázně Luhačovice se celý areál dlouho snažily prodat. Vážný zájemce se ale nenašel. Teď se rozhodly, že kulturní památku obnoví samy.

Moderní hotelový komplex s wellness a lázeňskými službami. Takové plány mají Lázně Luhačovice s unikátními říčními a slunečními lázněmi, které postavil v roce 1903 architekt Dušan Jurkovič. Největší slávu zažil areál za první republiky. Víc než sto let se ale neopravoval. Zachoval se v prakticky nezměněném stavu. Dodnes jsou tu například unikátní převlékací dřevěné kabiny s původním vybavením. Bez větších zásahů se také zachoval nejpozoruhodnější vnitřní prostor, který architekt Jurkovič v Luhačovicích vytvořil, interiér dvoupodlažní odpočívárny.

„Nemůžeme nechat lázně ve stavu, který je rok od roku horší,“ říká generální ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha. Lázně chtěly areál původně prodat, ale teď se podle Eduarda Bláhy situace změnila. Lázním se daří, přibývá klientů a peněz. Loni lázně navštívilo třiatřicet tisíc lidí. Letos počítají s číslem ještě vyšším.

Ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha popisuje postup rekonstrukce slunečních lázní (zdroj: ČT24)

Základním kritériem připravované rekonstrukce je zachování architektonické a památkové hodnoty staveb. Lázně Luhačovice ji naplánovaly na dvě etapy. V první etapě by chtěly sehnat peníze z evropských fondů na obnovu památek UNESCO a celý areál převést do podoby muzea. V dalších pěti až deseti letech by chtěly přistavět hotel, wellness centrum a hřiště. Obnova lázní přijde na tři sta padesát milionů korun.

  • Luhačovická specialita vznikla na začátku dvacátého století a šlo o tělocvik na slunném místě v lese. Cvičenci byli oblečeni do plaveckých úborů a otužování těla provozovali za každého počasí.
  • Zdroj: Lázně Luhačovice

Malebný areál se návštěvníkům v posledních letech otevírá jen v létě. Za sedmdesátikorunové vstupné se tu mohou slunit, sprchovat a odpočívat. Nebo se věnovat luhačovické specialitě vzduchoplavbě. Koupání je ale zakázané. Hygienické normy to neumožňují.

Lázeňská společnost se pustila i do dalších oprav. Začala vyměňovat staré tepelné rozvody. Úsek je dlouhý téměř dva kilometry a bude stát přes šedesát milionů korun.