Sluneční lázně mají přes léto otevřeno. Koupání je ale pořád zakázané

Luhačovice - Mimořádně otevřené budou celé léto Sluneční a říční lázně v Luhačovicích. Návštěvníci mají do zařízení, které zažilo největší slávu v období První republiky, vrátit život. Ve vyhlášených lázních ale hygienici zakázali koupání, zájemci se tam budou moct jen slunit. Památkově chráněná stavba architekta Dušana Jurkoviče je už léta opuštěná, město se pro ni už rok snaží najít nového majitele. Zatím neúspěšně. Podívejte se:

„Těm se teda žilo,“ utrousí s lehkou závistí v hlase návštěvnice Slunečních a říčních lázní. Je jednou z desítek lidí, kteří si nechtějí nechat ujít návštěvu unikátní stavby architekta Dušana Jurkoviče. Dnes se zastavila i manželka architektova vnuka. „Je to pro mě příjemné překvapení,“ reagovala Lída Jurkovič. Sluneční a říční lázně začaly lidem sloužit na počátku 20. století. Zpočátku se ale dámy  a pánové slunili odděleně. Teprve od roku 1910 se začali v lázní potkávat. Jak rostl věhlas Luhačovic, stoupala i oblíbenost tohoto místa. Lidé tady mohli potkat třeba Leoše Janáčka nebo Vlastu Buriana.

Vedoucí Muzea Luhačovického zálesí Blanka Petráková o Slunečních lázních

„Za První republiky se tam pořádaly nejrůznější společenské události, pikniky, zábavy, hrála tam hudba.“

V 90. letech ale hygienici zakázali v lázních koupání a areál byl uzavřen. Teď se znovu otevřel - i když jen jako místo, kde se lidé za 70 korun mohou pouze slunit a obdivovat Jurkovičův jedinečný rukopis. V některých dřevěných kabinkách nechybí původní vybavení, například zrcadlo nebo polička se zásuvkou. To ocenil i Vladan Černý, který sem dnes přišel zavzpomínat. „Pro nás kluky byly kabinky zajímavé, protože jsme se v nich schovávali. Nejraději jsme měli prkna na skákání, která byla u bazénu,“ vrátil se do minulosti pan Černý.

Události: Sluneční lázně Luhačovice (zdroj: ČT24)

Lázně Luhačovice ale pro místo nemají využití a tak památku už rok nabízejí k prodeji. Marně - prodejní cena totiž představuje jen zlomek z částky nutné na rekonstrukci. „Zatím se objevili jen zájemci, kteří by z toho chtěli udělat tržnici,“ popsal ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha. S tím ale současný majitel nesouhlasí, chce totiž zachovat neopakovatelnou atmosféru místa, které místní i turisty pořád přitahuje.

Říční a sluneční lázně v Luhačovicích

V novostavbě Říčních a slunečních lázní se projevilo „japonizující“ pojetí některých mladších Jurkovičových staveb, charakteristických jednoduchým rastrem a geometrizací tvarosloví. Tomuto pojetí vychází vstříc dispozice plovárny, tvořená elementárním sériovým prvkem opakujících se kabin, vymezujících nádvoří s bazénem uprostřed. Plovárna napájená z říčky Šťávnice byla v původním duchu několikrát upravena, zejména ve 20. letech 20. století v souvislosti s přístavbou sousedního Vodoléčebného ústavu a s rozdělením plovárny na mužskou a ženskou část. Při těchto úpravách byly doplňovány další kabiny a plovárna prodloužena oběma směry (včetně bazénu), což znamenalo mimo jiné posun vstupního pavilonu cca o 20 metrů směrem k ulici.

Areál koupaliště dnes téměř není využíván, i když jeho funkce nebyla změněna. Důvodem je nižší komfort oproti moderním zařízením. V převlékacích dřevěných kabinách je zachováno původní vybavení: zrcadla, poličky se zásuvkami, lavice a stoličky.

Zdroj: Lázně Luhačovice