Ostrava chce vlastní mezinárodní kulturní centrum. Otevřít by se mohlo za dva roky

V Ostravě by v roce 2020 mohlo být otevřeno mezinárodní kulturní centrum. Vzniknout by mělo v přístavbě někdejších historických jatek, která budou po rekonstrukci novým zázemím městské galerie Plato Ostrava. Potvrdil to primátor města Tomáš Macura (ANO).

Město se k této příležitosti rozhodlo vypsat soutěž o takzvaný ideový návrh. Jejím výsledkem by mělo být nejen funkční využití prostor, ale například i zpracování jejich budoucího uspořádání. Ostrava chce mít návrhy k dispozici během června.

Pro tři nejlepší bude v odměnách připraveno 180 tisíc korun. S autorem nejlepšího návrhu město uzavře licenční smlouvu a návrh od něj za 30 tisíc korun odkoupí.

Přístavbu s rozlohou zhruba 5 tisíc metrů čtverečních město koupilo za necelých 38 milionů korun. „Vykoupili jsme areál nových jatek, který je v sousedství těch historických a památkově chráněných jatek. Řešili jsme, k jakému účelu ty objekty použít, zda tam do budoucna ještě rozšířit galerii Plato, nebo tomu dát jinou funkci,“ uvedl Macura.

Chceme podpořit kreativní umění. Měl by to být multifunkční prostor, který by mohl kombinovat různé typy umění - divadelní, scénické, taneční, hudební.
Tomáš Macura
primátor města Ostravy

Podobné multifunkční a kreativní kulturní centrum, které by zde mělo vzniknout, podle primátora funguje třeba v Praze, Plzni či Košicích. Součástí objektu by tak po přestavbě byly nejen sály, ale třeba i zázemí či ubytování pro vystupující umělce. „Stal by se základem pro vypracování studie a poté projektové dokumentace pro rekonstrukci těch budov,“ řekl primátor.

Město by posléze zmodernizovaný objekt pronajalo a jeho provozovatel by se mohl ucházet o granty od města či dalších institucí. Macura se domnívá, že ve městě existuje poptávka po obdobném zázemí.

Jatka dostanou provizorní střechu

Historická jatka, která se v dohledné době stanou novým zázemím městské galerie Plato Ostrava, je třeba před rozsáhlou rekonstrukcí alespoň provizorně opravit. Ostrava proto nechá provizorně zabezpečit jejich střechu. Náklady se vyšplhají na zhruba 200 tisíc korun. Investice má zamezit dalšímu chátrání budovy, dodal Tomáš Macura.

„Střecha starých jatek je v havarijním stavu a odhalily to i poslední obhlídky, které tam průběžně děláme, takže jsme se rozhodli provést opravu střech i s vědomím toho, že to bude z větší části oprava dočasná, chceme zabránit dalšímu chátrání objektu,“ uvedl primátor. Oprava by měla začít v nejbližších dnech.

Samotný památkově chráněný objekt se začne opravovat nejdřív příští rok. Historická budova v centru Ostravy bude přestavěna podle návrhu polského architekta Roberta Konieczného a jeho studia KWK Promes.

„Polské studio pana architekta Konieczného v tuto chvíli zpracovává připomínky, které jsme mu zaslali. Následně na základě těch připomínek zpracuje studii, která bude zpřesněním původního návrhu. Jakmile tato studie bude městem odsouhlasena, tak už začne práce na projektové dokumentaci, která by měla být dokončena někdy na podzim tohoto roku,“ doplnil Macura.

Následovat bude soutěž na zhotovitele přestavby. Podle Macury mělo město připomínky například k vytápění objektu nebo jeho návaznosti na okolí.

Městská jatka vznikla v roce 1881. V roce 1994 městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s jatkami prodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila hobbymarket. Jatka však chátrala, fungovat přestala i prodejna. Město poté památkově chráněný objekt i s bývalou prodejnou Bauhausu zakoupilo za 80 milionů korun.

Původní návrh podoby jatek polského studia KWK Promes Katovice s bílou věží, která už v novém projektu není
Zdroj: KWK Promes Katovice