Studenti chtějí zlepšit život ve městě. Pomáhá jim s tím jihlavská vysoká škola

Vysoká škola polytechnická v Jihlavě chce více rozvíjet podnikatelský potenciál svých studentů. Připravila proto projekt na podporu jejich nápadů. Těm nejlepším pomůže s propagací, s administrativou při vyřízení dotací nebo poskytne rovnou peníze.

O podporu studentských projektů zaměřených také na zlepšení života ve městě usiluje celkem jedenáct autorů nápadů. „Můžeme je podpořit jak finančně, tak tím, že jim předáme zkušenosti, jak je rozvíjet dál v podobě propagace, hledání sponzorů nebo obchodních jednání,“ řekla organizátorka Dagmar Frendlovská.

Studentka zdravotně-sociálního oboru Alena Krejčová by třeba chtěla pomáhat vězňům po výkonu trestu. Marie Kyptová a Ondřej Havlík z prvního ročníku oboru cestovní ruch by zase chtěli na škole založit studentský klub. „V Jihlavě chybí místo, kde by se studenti mohli setkávat a navazovat nová přátelství nebo jen tak v klidu posedět,“ přiblížila studentka.

„Naše studenty chceme podporovat v tom, co jim tady chybí a jakým způsobem jim něco leží v hlavě,“ shrnul rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě Václav Báča s tím, že na větší investice do svých projektů si ale budou muset všichni počkat, protože škola právě rozjíždí stavební investici v hodnotě 166 milionů korun. 

Vzniknout by měla třeba i zcela nová posluchárna. V současné době už probíhá v suterénu školy rekonstrukce zázemí pro technické obory. A existují i plány na stavbu studentských kolejí, kampusu nebo komunitního centra, na ty ale Vysoká škola polytechnická v Jihlavě teprve shání peníze.