Archeologové vykopali u Lovosic hrob s pravěkým pohřebním vozem

Události: Unikátní nález u Lovosic (zdroj: ČT24)

U Lovosic objevili archeologové při průzkumu průmyslového parku velký a zachovalý hrob ze starší doby železné, přibližně ze sedmého století před naším letopočtem. Součástí posmrtné výbavy byl čtyřkolový vůz. To podle odborníků napovídá, že pohřbeným musel být někdo z nejbohatší společenské vrstvy.

Možná patřil knížeti, možná významnému obchodníkovi nebo válečníkovi. Vůz se čtyřmi koly zřejmě odvážel zesnulého na onen svět. A to si v době železné rozhodně nemohl dovolit každý. „Byl to elitní jedinec, zasloužil si výjimečný pohřeb. Celá komunita se musela sejít a musela ho vyprovodit s celou slávou,“ říká archeolog Marek Půlpán.

Rekonstrukce vozu nalezeného u Lovosic
Zdroj: ČT24

Po přivezení a uložení těla lidé z komunity pravděpodobně vůz rozebrali a složili ho do hrobu. Přidali k němu několik keramických nádob a také bronzové šperky. Samotná kostra ale v hrobě chybí. „Strop komory byl dřevěný a vůz byl celodřevěný s kovovými prvky. Způsobily to, že kostra se prostě nedochovala,“ vysvětluje Půlpán.

Na místě průmyslového parku u Lovosic se pohřbívalo asi před 2700 lety podobně jako jinde v regionu. České středohoří je bohaté na objevy pozůstatků pravěkých kultur. Na místě dnešních průmyslových hal tam vědci už ve třicátých letech dvacátého století našli patnáct kostrových hrobů. Současný nález místních archeologů patří mezi nejbohatší objevy v Česku.