Klimkovice rozhodují o osudu bývalé sokolovny. Mohla by dostat masivní finanční injekci

Jaký bude osud klimkovické sokolovny (zdroj: ČT24)

V Klimkovicích vrcholí spor o budoucnost bývalé sokolovny. Jedna část zastupitelů chce historicky cenný objekt, v němž sídlila, zachovat a postupně mu vrátit jeho způsob využívání. Druhá část prosazuje stavbu zcela nové sportovní haly.

Podle redaktorky České televize Markéty Radové bude o osudu sokolovny jasněji až v únoru. Počátkem tohoto měsíce by se totiž mělo o stavbě rozhodovat v rámci rozpočtu Klimkovic pro rok 2018.

Budova z roku 1923 byla postavena podle návrhu architekta Pavla Dubiny. Od počátku sloužila jako sportovně-společenské centrum města. Cvičenci z Klimkovic se podle dobových zápisů účastnili všesokolských sletů v Praze na Strahově v letech 1926, 1932, 1938 a 1948. Před válkou měl zdejší Sokol 277 aktivních členů.

Historický snímek klimkovické sokolovny
Zdroj: město Klimkovice

Objekt by měl k původnímu účelu opět sloužit díky komplexní renovaci v hodnotě 55 milionů korun. Prosazuje ji část klimkovických zastupitelů včetně starosty Zdeňka Husťáka (ČSSD). Podle této skupiny by se celé zařízení mělo proměnit v novodobé místní centrum sportu a kultury.

Například radní Jakub Unucka (ODS) spolu s další skupinou vedení města je ale jiného názoru. Podle něj by obnova budovy měla být „nízkonákladovější“.

Sokolovnu nyní využívají fotbalisté nebo místní badmintonový klub. Město do jejích oprav již podle zjištění Markéty Radové investovalo na 10,5 milionů korun. Část těchto prostředků získaly Klimkovice díky četným dotačním titulům.