Padesát haléřů za minutu volání. Nové Město na Moravě vysoutěžilo pro své obyvatele výhodné tarify

Obyvatelé města mohou od nového roku platit i méně než korunu za minutu hovoru (zdroj: ČT24)

Nové Město na Moravě dokázalo jako první v České republice vysoutěžit levné telefonování pro své obyvatele. Od nového roku mohou za minutu hovoru platit i méně než korunu. Nové tarify se podle města orientují především na lidi s nižšími příjmy a na seniory.

Město vypsalo veřejnou soutěž, do které se přihlásil jediný zájemce.  Virtuální operátor nabídl  tři tarify za 499, 299 a 139 korun měsíčně – to znamená volání od padesáti haléřů za minutu. Cena je tak srovnatelná s tarify pro veřejnou správu nebo velké firmy. Volitelně si budou moct obyvatelé Nového Města vybrat i datové balíčky.

„My máme mnohem výhodnější tarif na radnici a mně prostě nepřišlo fér, že máme takové výhody, zatímco ostatní lidé to nemají,“ uvedl starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD).

„Ti virtuální operátoři mají poměrně těžké podmínky na trhu. Bojují s velkou trojkou operátorů, takže snižování cen je obtížné,“ vysvětlil Lukáš Honek, mluvčí společnosti Fayn Telecommunications, která v soutěži zvítězila.

„Soutěž pro nás byla velmi atraktivní, protože umožňovala nabídnout i levnější tarify. Zdaleka ne každý uživatel totiž vyžaduje neomezené volání,“  komentoval soutěž Lukáš Honek, ředitel společnosti Fayn Telecommunications. „Pro mnoho uživatelů jsou rovněž zajímavé levnější a menší balíčky mobilních dat,“ dodal.

V desetitisícovém městě je podle odhadu radnice kolem dvou až tří tisíc firemních karet s neveřejnými levnými tarify. Ostatní mohou svoji sazbu už teď porovnávat s novou nabídkou radnice na webových stránkách města.

Nové tarify začnou fungovat od ledna. Nejvíce mohou ušetřit lidé používající předplacené karty. Město předpokládá, že se o tarify přihlásí několik stovek zájemců.

Získat levnější volání pro lidi se loni neúspěšně pokusila radnice městské části Brno-Střed. Do soutěže se jim nepřihlásil žádný operátor.