Šumavské obce usilují o lanovku na Hraničník marně, na rakouské straně už jezdí

Obce usilují o stavbu lanovky na Hraničník. Zatím marně (zdroj: ČT24)

Šestnáct let usilují obce v okolí Lipna o vybudování lanovky na Hraničník, horu na česko-rakouské hranici. Zatím ale bez úspěchu, oblast totiž leží v bezzásahové zóně Národního parku Šumava. Na rakouské straně jezdí nová kabinová lanovka od prosince.

Lanovku na rakouské straně Hraničníku postavili za osm měsíců. „Trasa nové lanovky vede mimo les, to znamená, že se nemuselo kácet. Proto byl zásah do přírody minimální a projekt byl shledán jako vysoce kvalitní,“ vysvětluje ředitel areálu Hochficht Gerald Paschinger.

Každým rokem do areálu Hochficht přijede na 250 tisíc lyžařů, z toho je až sto tisíc Čechů. Než se tam ale dostanou, musí ujet nejméně dvacet kilometrů. Pokud by byla lanovka i na české straně Hraničníku, dovezla by je tam za pár minut.

Lanovka na české straně nebude, lyžaři musí do rakouského střediska oklikou
Zdroj: ČT24

„Jsme tu autem a musí se to hodně objíždět. Silnice je tam uzounká, takže bych byla ráda, kdyby se tady lanovka objevila,“ říká lyžařka Jana Ruterová. To se ale zatím nestane. Se stavbou totiž nesouhlasí ani Ministerstvo životního prostředí, které k lanovce dalo nesouhlasné stanovisko už v roce 2014, ani národní park Šumava.

O lanovku na Hraničník usilují už roky starostové okolních obcí. „Na rakouské straně se lyžovat dá, turismus je tam jedním z hlavních ekonomických tahounů regionu. Tady u nás zaniklo jak lesnictví, tak zemědělství a turismus je téměř sprosté slovo,“ říká starosta Horní Plané Jiří Hůlka (nez.).

Nová kabinová lanovka na Hraničník v rakouském skiareálu Hochficht
Zdroj: ČTK

„Tam historicky lyžařský areál byl a je na pozemku soukromého kláštera Schlägl. A hlavně i sami lesáci připouštějí, že když se tam průsek pro lanovku a sjezdovku udělá, tak to zůstane otevřené větru a dřív nebo později se do toho vítr opře,“ vysvětluje důvod nesouhlasu Jaroslav Vrba z Rady Národního parku Šumava. Stavba lanovky na Hraničník z české strany je tak nyní v nedohlednu.