Olomoucká nemocnice má XXXL sanitku. Bude převážet obézní pacienty, dosud museli volat hasiče

Sanitka pro obézní pacienty (zdroj: ČT24)

Novou neobvyklou sanitku má olomoucká fakultní nemocnice (FNOL). Bude sloužit pro převoz obézních pacientů v rámci nemocnice mezi jejími jednotlivými odděleními. FNOL je tak nejspíš první nemocnicí v republice, která pro pacienty s hmotností nad 180 kilogramů nebude muset volat hasiče.

Doposud byl transport obéznějších pacientů velmi problematický. Dnes stačí dva zaměstnanci, speciální nosítka a k tomu určená sanitka. Olomoucká fakultní nemocnice za ni zaplatila 3 miliony 300 tisíc korun.

Bohdana Opluštila tak v úterý mohli lékaři transportovat z urgentního příjmu olomoucké nemocnice na II. internu bez asistence hasičů. Díky nové sanitce to bylo pro něj i pro zdravotnický personál mnohem pohodlnější. „Měl jsem možnost jízdy i v jiných a tato je komfortnější pro mě ohledně manipulace. Bolí mě mnohem míň věcí,“ sdělil Bohdal Opluštil své pocity.

Řešili jsme to (transport velmi obézních pacientů, pozn. red.) za použití sil personálu. Bylo potřeba šest až sedm velmi silných mužů, abychom takového pacienta přemístili mimo budovu.
Michaela Gehrová
vrchní sestra Urgentního příjmu, FNOL

Dokud neměli ve FNOL speciální sanitku, museli přijet na pomoc hasiči. S pacientem bylo totiž třeba urazit mezi odděleními i vzdálenost několika stovek metrů.

„Případů, kdy musíme transportovat extrémně obézní pacienty, je ročně kolem desítky. Je to vlastně první sanitka tohoto typu ve zdravotnickém lůžkovém zařízení, jako je nemocnice, v České republice,“ dodal mluvčí FNOL Egon Havrlant.

Letos do svého portfolia zařadili podobnou sanitku také moravskoslezští záchranáři. Její speciální nosítka s hydraulickým pohonem umožní přepravu pacientů s hmotností až 300 kilogramů.

Speciální sanitka (zdroj: ČT24)

Podobná nosítka mají záchranáři také v dalších krajích a o pořízení speciální sanitky uvažují čím dál více. Počátkem roku jezdilo takových vozidel v celé České republice pouze sedm.

Od loňska využívají moravskoslezští záchranáři ještě jiné zvláštní sanitní vozidlo – automobil pro transporty pacientů s vysoce nakažlivými chorobami a pro nemocné se selháním životních funkcí. Jako první v Česku má zcela oddělenou kabinu řidiče a ambulantní prostor.