Plzeňským krajem se šíří černý kašel. Nakažených je třikrát víc než loni

Události v regionech: Na Rokycansku se šíří černý kašel (zdroj: ČT24)

Na Rokycansku se šíří černý kašel, hygienici evidují už šestnáct potvrzených případů. Zdrojem nákazy jsou podle hygieniků členové fotbalového klubu v Rakové. V Plzeňském kraji je tak už třikrát víc nakažených než loni. Za nárůst může podle epidemiologů nižší proočkovanost obyvatel.

Černý kašel se ve fotbalovém klubu v Rakové rozšířil od jednoho ze členů, který s příznaky přišel ke svému praktickému lékaři v Rokycanech. Ten mu nic nenašel. Onemocnění objevili až po rozborech krve v Praze.

Na Rokycansku hygienici letos potvrdili už šestnáctý případ černého kašle. V celém Plzeňském kraji je jich přes třicet, tedy třikrát tolik co v minulém roce. „Problémem je zejména neočkování nebo odkládané očkování v prvním roce života a tady bohužel se proočkovanost v posledních letech snižuje,“ sdělil vedoucí Ústavu epidemiologie Fakultní nemocnice Plzeň Petr Pazdiora.

Černý neboli dávivý kašel se snadno přenáší kašláním nebo kýcháním. Pacient má nejdřív zvýšenou teplotu, kašel a rýmu. Později se přidají záchvaty křečovitého kašle, kdy nemocný lape po dechu a může se přidat i zvracení.

„Do prvních čtrnácti dní je možné zasáhnout antibiotiky, která ovlivní průběh onemocnění,“ řekla primářka plicní kliniky FN Plzeň Gabriela Krákorová. V České republice hygienici letos evidují 577 potvrzených případů.