V Česku znovu přibývá nemocných černým kašlem, vakcína je méně účinná

Mikrobiolog: Současná vakcína nechrání proti infekci a jejímu přenosu (zdroj: ČT24)

V Česku znovu roste počet nakažených lidí černým kašlem. Loni se sice počet případů dostal na pětileté minimum, letos ale počet nemocných zase stoupá. Důvodem je nový typ očkovacích látek, které se u nás začaly používat přibližně před deseti lety. Ty mají sice méně vedlejších účinků, ale zároveň jsou v boji s nemocí méně efektivní.

Podle mikrobiologa Petera Šeba očkování proti černému kašli zachraňuje životy. Toto onemocnění totiž bylo první příčinou kojenecké úmrtnosti před tím, než se v 50. letech začalo plošně očkovat. Za posledních 50 let pak došlo k pouhým pěti úmrtím.

„Ta současná vakcína nechrání proti infekci a proti přenosu té infekce. To je velký problém, na kterém se teď intenzivně pracuje v řadě farmaceutických firem, ale potrvá to zhruba 10 let, než přijde další generace očkovacích látek, která bude chránit také proti infekci,“ dodal.

Do té doby proto ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkovat všechny těhotné ženy mezi 27. a 35. týdnem těhotenství. „Pokud se ta maminka nechá přeočkovat, tak to děťátko už se narodí s protilátkami proti tomu pertusovému toxinu,“ upozorňuje Šebo.

Odborníci doporučují očkování všem dospělým

Ze všech infekčních onemocnění, proti kterým se očkuje, je podle Šeba černý kašel to nejhůře zvládnuté infekční onemocnění. „Po celém světě se masivně očkuje, a přesto ta incidence je stále relativně vysoká,“ tvrdí biolog z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.

Černý kašel se přenáší kapénkami a způsobuje záchvaty kokrhavého kašle. Novorozence a lidi s nemocemi dýchacího ústrojí ohrožuje na životě. Proti černému kašli se v Česku očkují povinně děti, vakcinaci jim hradí zdravotní pojišťovny.

Takzvaná hexavakcína chrání kojence a batolata, přeočkovávají se předškoláci a od roku 2009 i děti od deseti do 11 let. Dospělým pojišťovny očkování nehradí. Podle odborníků by se ale měli očkovat také.