Kam o víkendu na výlov? Kapry tahají na Vodňansku i z největšího moravskoslezského rybníka

Hlavní podzimní sezona výlovů ryb, která každoročně připadá na říjen a listopad, je v plném proudu. V pátek mohou lidé navštívit mimo jiné rybník Blatec v jihočeských Dívčicích a také Bezruč v Jistebníku na Novojičínsku, který je největším rybníkem v Moravskoslezském kraji.

Ceny ryb jsou tam mírně vyšší než před rokem. U kaprů zaplatí zákazníci 79 korun za kilogram, loni to bylo o dvě koruny méně. Prodej na jistebnických sádkách je však při výlovu Bezruče uzavřen. Ryby lze koupit jen na hrázi rybníka.

K Bezruči se sjeli rybáři z celého regionu. „Začali s výlovem před sedmou hodinou ráno. Jako první vytahovali candáty, kteří jsou velmi citliví na změnu podmínek. Pak na řadu přišli štiky, sumci, líni, tolstolobici a také kapři,“ sdělila redaktorka České televize Lucie Botorová.

„Kaprů a dalších ryb je podle rybářů o něco méně než loni. Na vině je chladnější jaro, kvůli které některé ryby nestačily vyrůst a uhynuly,“ poznamenala s tím, že se i proto zvedly ceny. 

Za ostatní ryby ale lidé zaplatí stejně jako loni. Například kilo lína vyjde na 150 korun, sumec stojí 180 korun a candát pak 350 korun. V Moravskoslezském kraji už rybáři většinu rybníku vylovili. Příští víkend je čeká jeden z posledních – rybník Podhorník v Polance nad Odrou.

Společnost Chov ryb Jistebník loni během tří dnů vylovila z Bezruče na 50 tun ryb. Převažovali mezi nimi kapři. Druhou nejpočetnější skupinou ryb byl tolstolobik a candáti.

Firma, která hospodaří na rybniční soustavě v Jistebníku a Polance nad Odrou, prodá v maloobchodě na svých sádkách přibližně 20 až 25 tun ryb ročně. Její celková roční produkce činí kolem 150 tun ryb.

Ryby loví na Vodňansku i v Praze

Na podzimní výlovy zve také jihočeská společnost Blatenská ryba. V pátek 10. listopadu plánuje slovit Topělecký a Šamonický horní rybník

Na Vodňansku se poslední velký výlov koná tento víkend. Vodňany pořádají již tuto sobotu tradiční výlov rybníka Dřemliny se zábavným doprovodným programem. Ve stejný den se uskuteční rovněž výlov v Poříčí na Strakonicku.

V Rudě u Velkého Meziříčí se v pátek vydali rybáři k Roudskému rybníku. Akce začala v 7:00 hodin. Na rybníce se ale živé ryby neprodávají. Koupit kapry je možné jen na sádkách.

Výlov rybníka
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Jako každý rok i letos se od září konají tradiční podzimní výlovy pražských nádrží. Na podzim sloví rybáři Českého rybářského svazu na území Prahy celkem 27 rybníků. Sezonu tam zahájili zářijovým výlovem Nového rybníka pod Šeberovem a zakončí ji tento a následující pátek na rybnících na Břevnově. Ryby ale nejsou určeny k prodeji – budou rozvezeny do pražských sportovních rybářských revírů.