Správci železnic se na jihu Moravy vrhli do oprav nádražních budov. Začali ve Vyškově a Břeclavi

SŽDC po převodu nádražních budov z vlastnictví Českých drah začalo s postupnou modernizací. Na jižní Moravě už se dočkalo nádraží ve Vyškově, které se posledních 50 let v podstatě nijak nezměnilo a lidé po jeho rekonstrukci volali už roky. Modernizovat se ještě letos začne také výpravní budova v Břeclavi. V nejbližších letech pak SŽCD utratí za opravy nádraží v Jihomoravském kraji další miliony: oprava čeká například na nádraží ve Znojmě, ve Veselí nad Moravou či v Ivanovicích na Hané.

Na vyškovské nádraží přijedou každý den desítky vlaků a vystoupí z nich stovky cestujících. Zázemí na nádraží ale nenajdou. Stará budova nádraží totiž momentálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí. „Je to úprava dlažby, obkladu, vymalování, taková ta nezbytná úprava, protože když se tady rozhlédneme, tak je na první pohled patrné, že to rozhodně zázemí neodpovídá představám cestujících,“ uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. 

Nového vzhledu se dočká i dřevěný přístřešek u prvního nástupiště a vyměnit potřebuje také střecha. Na stav nádraží si tady lidé stěžují už roky. „Nádraží chátrá, už to chce samozřejmě spravit, uvidíme, jakým způsobem to bude probíhat. Zatím to vypadá, že dostane jen nový kabát,“ řekl jeden z cestujících Radek Hanák. Je pravda, že letos do Vánoc dělníci skutečně opraví jen to nejnutnější, kompletní modernizace se ale vyškovskému nádraží nevyhne. Nebude to ale dřív než za tři roky.

V Břeclavi se začne s modernizací ještě letos

Ještě letos by správci železnice měli začít s modernizací výpravní budovy v Břeclavi – a to hlavně s její levou částí. Opravy by měly vyjít zhruba na 80 milionů korun. V prostorách, kde se teď nacházejí pokladny, vzniknou nové komerční prostory i zázemí pro cestující. Do prázdných kanceláří by se pak měli nastěhovat úředníci z České správy sociálního zabezpečení. „Navíc bychom chtěli proskleným tubusem propojit výpravní budovy s autobusovým terminálem, tak aby ten přechod cestujících byl komfortní,“ vysvětlila Kateřina Šubová.

Plánované opravy nádraží v Jihomoravském kraji
Zdroj: ČT24

Správce železnice v nejbližších letech čeká v kraji dalších 14 investic za desítky milionů korun. Nejdražší bude oprava nádraží ve Znojmě, která má začít za dva roky. O další rok později pak SŽDC investuje téměř 60 milionů do nádraží ve Veselí nad Moravou a 40 milionů pak spolkne rekonstrukce v Ivanovicích na Hané.