Nový majitel bytů v Písnici zdražuje nájemné. Několik tisíc navíc nemáme, zlobí se důchodci

UDÁLOSTI: Kauza sídliště v pražské Písnici má pokračování (zdroj: ČT24)

Nájemníci bytů v pražské Písnici, které do léta patřily ČEZu, dostali v posledních týdnech od nového majitele domů návrh na zvýšení nájemného. To by mělo vzrůst v některých případech až o čtyři tisíce korun za měsíc. Někteří obyvatelé, zejména důchodci, proto tvrdí, že je zvýšení nájmu dostane do tíživé finanční situace. Nový majitel, Firma CIB Group, ovšem oponuje, že nové ceny nejsou vysoké, ty předchozí prý byly směšně nízké.

Přes 700 bytů na sídlišti v Písnici, které roky vlastnila polostátní firma ČEZ, má od letošního léta nového majitele. A vzápětí přišlo oznámení, že firma CIB Group chce zvýšit nájemné. „Oslovili jsme všechny nájemníky, kterých se to týká, tedy 507 případů, a navrhli jim novou výši nájemného,“ uvádí mluvčí CIB Group Vojtěch Meravý.

Podle něj se nové ceny pohybují od 5,5 tisíce korun měsíčně až po částku 13,5 tisíce za větší byty. „Musela bych jít do domova důchodců,“ obává se jedna z obyvatelek sídliště. A další obyvatelé se přidávají. „Většinou jsou to lidé důchodového věku, případně matky samoživitelky,“ říká Petr Kuriščák ze sdružení Moje Písnice.

„Nikdo se nechce stěhovat z bytu, kde strávil v mém případě 31 let, kde jsem vychovala tři děti a těšila jsem se, že tam za mnou budou jezdit vnoučata,“ podotýká Magdalena Vlková ze sídliště Písnice.

Místo osmi tisíc zdražení na skoro třináct tisíc

Pro některé obyvatele by nové ceny znamenaly zdražení i o čtyři tisíce korun měsíčně. „My jsme dosud platili holý nájem 8400 a teď to bude 12 900 za čtyřpokojový byt,“ upozorňuje Kuriščák.

obrázek
Zdroj: ČT24

Firma CIB Group však odmítá, že by nájemné bylo vysoké. „Je pravdou, že požadované zvýšení nájemného se může jevit jako razantní a pohybuje se v řádu tisíců korun měsíčně. Tento nárůst ale není způsoben tím, že by naše požadavky na výši nájemného byly přemrštěné, ale tím, že stávající výše byla směšně nízká. Naše nová nabídka je hluboko pod tržní úrovní nájmu v dané oblasti,“ tvrdí Meravý a dodává, že v plné výši by nové nájemné měli lidé z Písnice platit až od ledna 2019.

Podle Kuriščáka však nájmy byly nízké kvůli tomu, že se dříve příliš neinvestovalo do oprav domů. „Mnohdy jsou tam původní umakartová jádra, domy nejsou zateplené. Takže to není tak, že nájmy jsou tam teď radikálně nižší než kdekoliv jinde. Původní majitel opravil jen výtahy a vyměnil okna,“ podotýká.

Prodeje bytů se lidé báli

Nájemníci kvůli prodeji domů nové firmě již dříve protestovali. Vadí jim, že ČEZ byty neprodal jim, ale dal přednost soukromé firmě. „Především to vnímají jako podraz ze strany ČEZu , který nám ty byty dlouho sliboval,“ dodává Kuriščák.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lidé ze sdružení Moje Písnice tvrdí, že ČEZ sliboval zdejším nájemníkům prodej bytů v roce 2003, ale sešlo z toho. „Všichni jsme tu nabídku akceptovali, sehnali jsme peníze, založili bytová družstva a pak tu nabídku stáhl,“ říká Kuriščák.

„Byty v Písnici jsme nabízeli nájemníkům k prodeji v roce 2003. Poté ČEZ ovšem obdržel od jiného subjektu nevyžádanou nabídku za vyšší cenu, než za jakou byl nájemníkům odkup nabízen. ČEZ proto musel kvůli tomu prodej pozastavit, protože by to bylo v rozporu s péčí řádného hospodáře,“ řekl již dříve mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Přes sedm set bytů pak ČEZ letos prodal za víc než miliardu korun. Lidé z Písnice se však ještě pokoušejí situaci zvrátit. Podali k soudu žalobu na určení vlastnictví a domáhají se rozhodnutí, že sídliště patří státu. Podle nájemníků totiž mohlo v 90. letech nastat pochybení při převodu bytů do majetku firmy ČEZ. O žalobě však dosud rozhodnuto nebylo.