Ústecká epidemie žloutenky nepolevuje, za týden onemocnělo 19 lidí

V Ústí nad Labem trvá epidemie žloutenky typu A. Od února onemocnělo 177 lidí, za poslední týden devatenáct. Žloutenka se vyskytuje především v částech města, kde žije mnoho sociálně slabých obyvatel, jako jsou Krásné Březno nebo Mojžíř. Objevila se ale i u lidí z jiných míst.

Hygienici očkují děti ve školách, kde se hepatitida vyskytla. Epidemie přesto trvá. „Oproti posledním týdnům jde o mírný pokles, ale nemocných stále přibývá. Za poslední týden je to 19 nových případů, jde především o děti,“ uvedl epidemiolog Josef Trmal.

Nejvíce nemocných je v místech, kde žije více sociálně slabých obyvatel, ale nejen tam. Žloutenka se objevila například i na radnici obvodu Neštěmice. „Máme případ, kdy lidé onemocněli zřejmě na jedné skupinové akci,“ poznamenal epidemiolog.

Hygienici postupně vyhledávají všechny, kteří s nemocnými přišli do kontaktu. Zdarma je potom očkují. Peníze na stovky vakcín uvolnilo ministerstvo zdravotnictví. Řidiči ústecké MHD dostávají dezinfekční gely na ruce.

Ústecká radnice potom uvolnila mimořádné pětitisícové příspěvky pro školy, školky a také dům dětí a mládeže. „Mohou nakoupit dezinfekční prostředky a hygienické potřeby,“ zdůvodnila mluvčí magistrátu Romana Macová. 

Opatření proti žloutence budou znatelná i během voleb. V okrscích spadajících pod centrální městský obvod budou mít volební komisaři i veřejnost k dispozici hygienické ubrousky.

  • Hepatitida čili žloutenka typu A je virová infekce jater. Projevuje se zpočátku podobně jako chřipka (teplota, nevolnost, bolesti, celková slabost), lidový název žloutenka souvisí se zežloutnutím kůže a bělma oka.
  • Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama.
  • Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník.

S epidemií žloutenky se v posledním roce potýkal především Jihomoravský kraj. Loni se nemocí nakazilo téměř 450 lidí, letos však hygienici hlásí úbytek případů. Od ledna do počátku října jich bylo 67. V Ústeckém kraji se naopak hepatitida letos ve větší míře objevila kromě krajského města také na Děčínsku nebo v Litoměřicích.