Unikátní nález na Pardubicku: Zdobené bronzové vědro staré až 3000 let

Archeologové objevili během září na Pardubicku možná až 3000 let staré bronzové vědro s tepanou výzdobou. Předmět je neobvykle velký, nádoba je 60 cm vysoká a 56 cm široká a jedná se o mimořádný nález v kontextu celého Česka. Archeology přivolal k nádobě nálezce, přesné místo i okolnosti nálezu ale archeologové tají kvůli pokračujícímu výzkumu lokality.

Archeologové nález datují do doby od sklonku pozdní doby bronzové do starší doby železné čili halštatské. Na Pardubicku tehdy žil lid slezskoplatěnické kultury. „Bronzové vědro vyniká nádhernou tepanou výzdobou s motivy slunečních kotoučů tažených labutěmi. Tato symbolika se v pravěkém vývoji objevuje především v období popelnicových polí,“ uvedl archeolog Východočeského muzea Jan Jílek.

První ohledání místa zatím nepřineslo žádnou indicii, která by osvětlila okolnosti uložení nádoby.

„Jedná se o mimořádný nález, ve východních Čechách první svého druhu, a ani podobné nálezy na Moravě nebo v jižních Čechách se nemohou chlubit srovnatelnou výzdobou nebo velikostí,“ uvedl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek. Právě konzervátoři muzea dostali vědro od archeologů.

Podle dosavadních zjištění byl předmět záměrně uložený samostatně. Ve starověkém Řecku podobné nádoby sloužily na míšení vody s vínem. „Můžeme spekulovat, že v barbarské části Evropy takové vědro také uchovávalo tekutiny, možná alkoholické nápoje typu piva, vína nebo medoviny,“ doplnil Jílek.