Odročeno. Vyřešení kauzy údajných padělků obrazů za 40 milionů korun se opět odkládá

Údajné padělky obrazů (zdroj: ČT24)

Případ bývalého politika Jiřího Kotase, který je obžalovaný z prodeje údajně padělaných obrazů za 40 milionů korun, opět Krajský soud v Ostravě odložil. Obhájkyně Kotase totiž nesouhlasila se čtením výpovědi dvou svědků a trvala na jejich osobní účasti u soudu.

„Soudkyně jí podle zákona musela vyhovět,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka s tím, že již byly naplánované závěrečné řeči a také i vyhlášení rozsudku.

Kotas a jeho spoluobviněný, podnikatel Miroslav Simon, byli v Ostravě za pokus o prodej padělků nepravomocně odsouzeni. Oba v březnu 2015 dostali šestileté tresty. Vrchní soud rozsudek ale zrušil a nařídil nové projednání případu. Dospěl k názoru, že nebylo prokázáno, že obžalovaní věděli, že jde o padělky.

Měli nabízet díla Chagalla i Seurata

Podle obžaloby oba muži připravovali obchod s padělanými obrazy autorů moderního umění z přelomu 19. a 20. století – Marca Chagalla, Vasilije Kandinského, Ernsta Ludwiga Kirchnera, Maurice de Vlamincka, Georgese Seurata a Kazimira Maleviče. Hodnota originálů by činila asi 40 milionů korun.

Dvojice údajně získala obrazy z padělatelské dílny na Plzeňsku a 24. září 2009 s nimi přijela do ostravské Galerie Chagall. Tam se setkala s místním sběratelem, který o díla projevil zájem. Pravost obrazů tehdy posuzoval šéf galerie Petr Pavliňák a všechny označil za padělky.

Kotas vinu popírá. Proces označil za absurdní s tím, že on byl přesvědčen o pravosti děl. Tvrdí, že si nechal od renomovaných znalců vyhotovit na obrazy posudky, které pravost potvrzovaly. Podle Kotase má kauza politické pozadí.

V aktivní politice v Česku se ale Kotas už dlouho nepohybuje. Na počátku 90. let byl ekonomickým poradcem tehdejšího ministra financí Václava Klause a neúspěšně kandidoval na prezidenta republiky. Založil také banku Bohemia, která záhy zkrachovala.