Dvě věže zkoumají les za padesát let. Beskydská stanice sleduje změny klimatu

V lokalitě Bílý Kříž v Beskydech vědci už 20 let zkoumají globální změny klimatu a jejich vliv na přírodu. Experimentální stanice uprostřed lesa patří mezi světové unikáty. Do jindy nepřístupného světa nejmodernějších technologií dnes mohl výjimečně nahlédnout i štáb České televize.

Vědci v prosklených věžích uprostřed beskydského lesa simulují vzduch, jaký budou lidé dýchat za 50, možná 100 let. S daleko vyšším obsahem oxidu uhličitého. Vědci uvnitř zkoumají, jak na plyn reagují smrky a buky. A zatím nemají špatné zprávy.

„Dokáží lépe hospodařit s vodou, mají určitou stimulaci růstu,“ vysvětluje Otmar Urban z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Vědci také sledují les současný. Rozvedli do něj 30 kilometrů kabelů. V nich nepřetržitě proudí data.

Experimentální stanice v Beskydech (zdroj: ČT24)

Vědci třeba zjistí, že hektar lesa na Bílém Kříži za rok pošle zpět do atmosféry 15 tun kyslíku a 7 tun oxidu uhličitého. To zjistí senzory na konstrukci věže nad lesem.

Poznatky tuzemských vědců dnes v nevlídném počasí obdivovali jejich kolegové z celé Evropy. Výzkum na Bílém Kříži je plánován na desítky až stovky let.