Organizace Mikasa má potíže. Nedaří se jí zbudovat centra pro postižené

Domy pro postižené (zdroj: ČT24)

Dva miliony korun. Tolik vybrala organizace Mikasa na adventních koncertech pro osoby s kombinovaným postižením. Zástupci spolku za ně chtěli vybudovat centra pro lidi s kombinovaným postižením.

Za evropskou dotaci pak plánovali postavit dům pro těžké autisty. Ani po roce ale projektant potřebné plány neodevzdal. A obě stavby se vůbec nerozjely.

Dnes se skupina dospělých lidí s nejrůznějšími formami autismu stále tísní v jediné místnosti. „Ta slouží jako cvičná kuchyň i denní místnost,“ zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová, podle níž se Mikasa měla přestěhovat do areálu bývalé školky.

„Před rokem zadali projekt na její rekonstrukci. Dodnes ho nemají,“ doplnila.

„Včera jsme měli jednání na stavebním odboru Ostrava-Jih a dohodli jsme se na vyřešení situace včetně nového architekta, který s námi spolupracuje,“ uvedl Michal Panáček, zástupce vedoucího centra Mikasa. 

V plánovaném domě, na který chtěl spolek čerpat evropské dotace, má být mimo jiné bezbariérová rampa. Obývat by ho mělo na osm osob s těžkou formou autismu. Podle Michala Panáčka by základy domu pro autisty měly stát již příští rok.