Na Dny NATO dorazily desetitisíce lidí, neodradilo je ani špatné počasí

Události: Vojenská technika přilákala do Ostravy desítky tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Kolem 65 tisíc lidí dorazilo v sobotu na Dny NATO a Vzdušných sil Armády ČR na mošnovské letiště u Ostravy. Na největší akci svého druhu ve střední Evropě se představují vojenské, záchranářské či bezpečnostní jednotky ze 17 zemí včetně tří mimoevropských – USA, Kanady a Saúdské Arábie. Dny NATO budou na mošnovském letišti pokračovat i v neděli.

„Vzhledem k počasí jsem nečekal, že tu bude tolik lidí,“ řekl předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce, Zbyněk Pavlačík.

Na akci je k vidění kolem 80 letounů a vrtulníků a přes 200 kusů pozemní techniky. „Snažíme se to rok od roku vylepšovat, aby to někde neustrnulo,“ řekl Pavlačík k programu, který letos nabízí na oba dny 15 hodin dění a více než 60 dynamických ukázek.

Také ministr obrany Martin Stropnický (ANO) byl překvapen, kolik lidí přes špatné počasí na Dny NATO přišlo. „Ta předpověď byla docela odstrašující a lidi se nedali odradit a přišli, což je strašně fajn. Jestli mě něco naplňuje nějakým i optimismem, tak je to podpora armády v očích veřejnosti,“ řekl ministr.

Armáda má podle něj důvěru zhruba 75 procent obyvatel a v posledních letech důvěra ještě roste.

Pozitivní podle něj je, že se armádě daří rekrutovat nové lidi, a to i přesto, že nezaměstnanost je zvláště v některých regionech velmi nízká. „Můžu říct, že speciálně na Moravě máme rekrutační výsledky velmi dobré. Loni jsme vzali 2200 nových vojáků a říkali jsme si, to nemůžeme opakovat, to už se nestane. A letos to vypadá, že to dopadne velmi podobně nebo ještě trošku líp. Vezměte si, že to je skoro deset procent stavu armády,“ řekl Stropnický.

Saúdové se snad předvedou v neděli

Během ukázek se měl českým divákům poprvé předvést saúdskoarabský akrobatický tým Saudi Hawks. Kvůli nízké oblačnosti však byla jejich sobotní ukázka zrušena. „Oni létají v sedmičlenné formaci, jsou to rychlé proudové stroje, a proto je pro ně důležitý neustálý vizuální kontakt, aby se byli schopni spolu koordinovat, a to zejména v manévrech, kdy létají proti sobě,“ ozřejmil Pavlačík důvod pro zrušení vystoupení Saudi Hawks.

Velkými lákadly letošních Dnů NATO jsou i americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress a B-1B Lancer.

  • Dny NATO, které začaly psát svoji tradici v roce 2001, přičemž z původně regionální veřejné prezentace armády, policie a záchranářů se stala největší letecko-armádně-bezpečnostní show ve střední Evropě. Tuto skutečnost dokládá nejen rostoucí zájem ze strany zahraničních účastníků, ale především počet návštěvníků akce.
  • Dny vzdušných sil Armády České republiky jsou oficiální akcí českého letectva, která se koná na základě rozhodnutí resortu obrany právě souběžně s Dny NATO v Ostravě, a to jako jejich součást. Tato skutečnost se pak odráží v organizaci řady akcí, jako je například konání Summitu velitelů Vzdušných sil zemí V4, bilaterálních setkání, mezinárodních konferencí a workshopů.