Z opuštěné funkcionalistické budovy v Liberci je sídlo krajských úředníků

Události v regionech: Kraj slavnostně otevřel Evropský dům (zdroj: ČT24)

Krajské úřady v Liberci se stěhují do nového. Sloužit jim bude čerstvě zrekonstruovaná funkcionalistická stavba Evropský dům. Dříve sloužila jako administrativní budova Výzkumného ústavu textilních strojů, původně v ní ale byly garáže. V Evropském domě se již před slavnostním otevřením usídlil organizátor dopravy KORID LK, zázemí poskytne také Sdružení obcí Libereckého kraje, Centru pro regionální rozvoj ČR, Euroregionu Nisa nebo CzechInvestu.

Budova VÚTS před rekonstrukcí
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Evropský dům, v jehož architektuře se snoubí funkcionalismus, expresionismus a art deco, stojí v Liberci od roku 1929. Navrhl ho architekt Oskar Baudisch a původním majitelem byl obchodník Otto Strasse, který tam provozoval garáže. Následující desetiletí ale přinesla tak velké změny, že se z původního objektu dochovala jen nosná konstrukce, stěny a ústřední schodiště.

Nynější rekonstrukce měla Evropskému domu navrátit původní vnější podobu, schodiště prošlo nákladnou renovací. „Jsem v oboru 20 let a takový objekt jsem zatím neměl možnost rekonstruovat, i mě to po profesní stránce nesmírně obohatilo,“ poznamenal stavbyvedoucí Ondřej Jandejsek.

Evropský dům v Liberci
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Liberecký kraj zakoupil budovu před třemi lety. Potřeboval prostory pro své úředníky, Evropský dům navíc stojí v sousedství krajského úřadu. Jeho rekonstrukce za 97 milionů korun byla první etapou, na kterou by měla navázat rekonstrukce objektu dílen a pak i revitalizace okolí krajského úřadu spojená s výstavbou parkovacího domu.

„Náklady na rekonstrukci objektu bývalých dílen odhadujeme na 220 milionů korun, práce bychom rádi zahájili už v příštím roce,“ uvedl náměstek hejtmana Marek Pieter (SLK). V objektu bývalých dílen má vzniknout podnikatelský inkubátor, přesunout by se tam měl i stravovací provoz, který už přestává kapacitně stačit.

Evropský dům v Liberci
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK