Do části šumavských lesů je kvůli kalamitě zákaz vstupu

Do části šumavských lesů je zákaz vstupu (zdroj: ČT24)

Do jižní části Národního parku Šumava je nyní možné vstupovat výhradně po oficiálních stezkách a cestách, několik turistických tras je pak úplně uzavřeno. Nejvíce omezení je v oblasti mezi Novou Pecí a Stožcem, kde už správa parku umísťuje cedule se zákazem vstupu. Může za to silná páteční bouřka, po níž na Šumavě zůstaly tisíce ulámaných a vyvrácených stromů.

Správa parku turistům doporučuje raději se předem informovat, kam je možné vstupovat a která místa je bezpečné navštívit. Uzavřena je například Medvědí stezka. „Je tam hodně popadaných stromů a odklízení bude trvat dlouho, měsíce,“ říká mluvčí parku Jan Dvořák.

S problémy musejí turisté počítat v celé oblasti mezi Novou Pecí a Stožcem. Uzavřeno je tam šest cest. Úplný zákaz vstupu platí do všech lesů i podél již zpřístupněných tras. „Je potřeba se dívat i na zem, protože jsou poškozené i některé části cest,“ upozorňuje Dvořák.

Místa s omezením vstupu
Zdroj: ČT24

Turisty omezují nejen popadané kmeny přes cestu, ale i nebezpečně nahnuté stromy. Zákaz vstupu na vybrané stezky by proto neměli podceňovat. Podle vedení parku mohou při neuposlechnutí zákazu hrozit vážná zranění i smrt. S opatrností je ale většina oblíbených turistických cílů po cestách přístupná a zbytek národního parku bouře neponičila. 

Podle hrubých odhadů Lesů ČR je na jihu Čech poničeno ve státních lesích až 50 000 metrů krychlových dřeva. Nejvíce jsou postiženy lesní správy Jindřichův Hradec, Nové Hrady, Vyšší Brod, Třeboň a Hluboká nad Vltavou.

Škody i na vojenských lesích

Na Šumavě nesmí turisté rovněž od úterý vstupovat do některých míst vojenských lesů. Jde hlavně o lokality Pěkná, Arnoštov, Uhlíkov, Jablonec, Maňávka, Nová Pec a Zvonková. Také tam bouřka a vítr vyvrátily podle předběžných odhadů desítky tisíc stromů.

„Omezení je vzhledem k situaci nezbytné, byť bohužel přichází ve vrcholící turistické sezoně. S ohledem na rozsah škod v těchto lokalitách stále hrozí značné riziko úrazu vlivem pádů větví a stromů. Navíc zde probíhá intenzivní kalamitní těžba,“ vysvětlil ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky Josef Vojáček.

Po bouřce zůstaly na Šumavě tisíce ulámaných a vyvrácených stromů
Zdroj: ČT24

Zákaz platí až do 21. října.  „Zákaz má dvouměsíční platnost s ohledem na rozsah škod. Směřujeme však do oblasti všechny naše síly, abychom omezení veřejnosti minimalizovali na nejkratší možný čas,“ dodal výrobní náměstek podniku Libor Strakoš.

Bouřky v minulém týdnu jim celorepublikově poškodily 100 000 kubíků dřeva, z toho nejvíc právě na Šumavě ve vojenském prostoru Boletice. Celkové škody podnik odhaduje na 50 000 metrů krychlových. Nejvíce postiženy jsou lokality v okolí Nové Pece, Horní Plané, Želnavy, Záhvozdí, Pěkné a Chlumu u Volar.