Nejsme v zakázané zóně, přijďte. Na hrad dopadla opatření proti divočákům

Zóna bránící šíření moru prasat na Zlínsku, ve které od včerejška platí zákaz pohybu lidí v lesích a na polích, komplikuje fungování provozovatelům některých turisty vyhledávaných míst. I když se nachází za okrajem zóny, lidé se k nim bojí chodit. Podle ministra Mariána Jurečky jde ale o mimořádnou situaci a opatření jsou potřebná.

Na Facebooku tak například zveřejnil výzvu správce hradu Lukov. „Pozor!!! Prosíme o šíření a sdílení této informace: Přístup k hradu ani jeho provoz není omezen opatřeními spojenými s morem divokých prasat. Nacházíme se mimo zamořenou zónu. Tak se nemusíte ničeho obávat,“ napsal.  „Chybí informace, lidé se k nám bojí chodit,“ je napsáno na facebookovém profilu hradu.

Hrad dokonce zveřejnil i svoji mapku, ze které je jasné, že hrad je mimo lokalitu, kde je zákaz pohybu v lese a na polích.

Opatření jsou potřebná, uvedl ministr

Včera problém se zákazem vstupu řešila také majitelka biofarmy Juré v Lužkovicích. Vede k ní pouze turistická stezka. To znamená , že na hosty by se měl vztahovat zákaz vstupu. „Tím zákazem mi vznikají velké škody , dokonce jsou cedule u přístupové cesty,“ řekla majitelka farmy Lenka Vránková.  Včera odpoledne zákazovou ceduli hasiči zase odstranili. To když po kritice lidí provoz na značených cyklostezkách Zlínský kraj zase povolil. 

Ministr Marián Jurečka vysvětluje opatření proti moru (zdroj: ČT24)

I když je v centru nákazové oblasti a navíc plná zvířat , omezení se netýká zoologické zahrady Lešná , nejnavštěvovanějšího turistického cíle Zlínského kraje. Areál dělí od okolní přírody bytelný plot , zvířata jsou v klecích. Proto není potřeba žádné omezení provozu.

Zlínské lesy se zamkly. Kvůli prasečímu moru (zdroj: ČT24)

Podle ministra Mariána Jurečky, který dnes jednal na Zlínsku s myslivci a veterináři, jsou všechna optaření včetně zákazu vstupu do lesů a na pole v ohnisku nákazy potřebná. Ministr uvedl, že jde o mimořádnou situaci.

Lidé nemohou na pole a do lesů

„Pokud se nákaza rozšíří do jiných částí České republiky, tak je to příběh na roky,“ řekl ministr.

Zákaz platí pro oblast mezi obcemi Lípa, Slušovice, Březová, Lukov, Fryšták a zlínskou částí Vršava. Úplný zákaz vstupu platí pro všechny osoby s výjimkou těch, které budou mít povolení (vlastníci pozemků, myslivci, lesní hospodáři, případně zemědělci). Zákaz vstupu bude platit do 29. srpna. Nevztahuje se na příjezdové cesty a obce.

Mapa oblasti, kde je vyhlášen zákaz vstupu
Zdroj: Zlínský kraj

Za porušení zákazu hrozí pokuta až 20 000 korun. Minulý týden byl do oblasti zakázán vstup lidem s domácími zvířaty.

Smyslem opatření je nerušit prasata a udržet je co nejvíce v klidu. Kraj ve spolupráci s veterináři, myslivci a zemědělci bude území zakrmovat a zvířata postupně odchytávat do klecí, aby nemigrovala do jiných oblastí za potravou a nákaza se dále nešířila. V ohnisku nákazy je zakázán lov veškeré zvěře.