Většina lidí špatně chodí, zjistili v brněnském Centru diagnostiky pohybu

Velkou část lidí trápí problémy s chodidly, které mohou vyústit v bolesti nejen nohou, ale i zad a hlavy. Může za to nevhodná obuv nebo nesprávná chůze. V novém Centru diagnostiky pohybu, které vzniklo při Fakultě sportovních studií v Brně, mohou lidé zjistit, jestli mají chodidla zdravá.

Odborníci v Centru diagnostiky pohybu pracují i na několika studiích, které souvisejí s chůzí a chodidly. Zkoumají například stav nohou u těhotných žen.

Když byla před osmi měsíci Valéria Smolová těhotná, měla problémy se zády a dlouhodobě s chodidly. Proto se rozhodla zapojit se do projektu Fakulty sportovních studií. „Projekt začínal kvůli zavedení speciálních vložek do bot pro těhotné, to mě zajímalo. Chtěla jsem, aby mě přestala bolet záda,“ řekla účastnice projektu Valéria Smolová.

Podpatky a úzké boty nejsou pro těhotné

Odborníky zajímala třeba stabilita jejích nohou nebo to, jak se mění zatížení kloubů při kroku. „Tady dochází k bodovému vysokému tlaku u malíkové hrany, většinou je to způsobené výrůstkem u malíkové kosti. Je dobré si dávat pozor na příliš úzkou obuv, která ty kůstky ještě víc stlačuje,“ popisuje chodidlo koordinátorka projektu Marta Gimunová.

„Dostala jsem užitečné informace k jídelníčku, ohledně otlaků na nohách, uvědomila jsem si, že našlapuju nesprávně na malíkovou hranu,“ řekla Valéria Smolová.

Co všechno prozradí o chodidle měření, zjišťovala Veronika Gecová (zdroj: ČT24)

Pomáhá speciální biomechanická obuv

Podobně výzkumníci změřili sto těhotných žen, které rozdělili do dvou skupin. V první skupině sledovali, jaké změny vyvolává těhotenství a období po porodu. Druhá dostala experimentální biomechanickou obuv. „Na této skupině testujeme, jak obuv pomohla v prevenci nejčastějších problémů,“ vysvětlila Marta Gimunová.

Vyšetření chodidel v diagnostickém centru ale není pouze pro těhotné. Změřit si je může nově nechat úplně každý. Vyšetření trvá dvacet minut a stojí stokorunu. Lidé do centra nejčastěji přicházejí s bolestmi kvůli vybočeným palcům nebo propadlé klenbě, spojené s nošením podpatků.