Obce na jihu Moravy jsou rozkopané. Staví se tam čističky a kanalizace

Kanalizaci budují také v Senetářově (zdroj: ČT24)

Desítky obcí na jižní a východní Moravě začaly stavět kanalizace a čistírny odpadních vod. Peníze na ně získaly z dalšího Operačního programu Životní prostředí, který rozdělí mezi obce na stavby kanalizací a čistíren odpadních vod dvanáct miliard korun. Zatím z této částky schválili úředníci tři sta osmdesát dva projektů s celkovou dotací téměř deset miliard.

Dělníci v Senetářově začali budovat novou kanalizaci, která by místním obyvatelům měla ušetřit peníze i starosti o septiky. „ Bude to úleva, nebudeme muset vyvážet septik a pořád něco čistit a kontrolovat,“ popsala jedna z obyvatelek Senetářova Růžena Pernicová.

„Jedná se o investici za zhruba tři sta milionů korun s tím, že vyřeší odkanalizování obcí Rudice, Senetářov, Krasová a Jedovnice plus rekreační oblast Olšovce a zhruba se zdvojnásobí kapacita čištění na čističku odpadních vod v Jedovnicích,“ řekl tajenmík Svazku VAK města obcí Blanenska Petr Tioka.

Bez dotací by to nešlo

Pustit se do kanalizace mohl svazek obcí jen díky příspěvku dvě stě dvacet milionů korun z ministerstva životního prostředí. Právě projekt obcí na Blanensku byl jeden z prvních, který uspěl u aktuálního dotačního programu vypsaného na roky 2014 až 2020.

Začátkem července uspěli se žádostí o dotaci v Kuřimském Jestřabí. Díky dotaci tady vybudují kanalizaci a čistírnu odpadních vod pro sto sedmdesát obyvatel. Žádali o ní už jednou, uspěli až napodruhé. „Máme projekt pro provedení stavby, budou následovat kanalizační přípojky a bude následovat výběrové. Rozpočet na tuto akci je třicet sedm milionů,“ vyčíslil starosta Kuřimského Jestřabí Petr Tomek (nez.).

Kanalizaci má zhruba už devadesát procent obcí

V Operačním programu Životní prostředí je pro obce na stavby kanalizací a čistíren odpadních vod připraveno 12 miliard, zatím z této částky schválili úředníci 382 projektů s celkovou dotací 9,7 desetin miliardy. Z předchozího dotačního programu  čerpalo peníze víc než 30 jihomoravských obcí.

Na jižní Moravě je na kanalizaci napojeno necelých devadesát procent obcí, ve Zlínském kraji až devadesát pět. Za minulý rok ve Zlínském kraji délka kanalizačního potrubí vzrostla o 188 km na 3 134 km. O 75 kilometrů prodloužili kanalizační síť v Jihomoravském kraji, kde délka sítě je 5 495 kilometru.

Někde nepomohou ani dotace

Některé obce ale ani s dotacemi na stavbu čističek a kanalizace nemají. Například v Milonicích na Blanensku majitelé domů musí platit vyvážení jímek, nebo budovat systémy domácích čistíren. Dešťovou vodu svádí do potoka nebo do příkopu podél silnice.

Obecní úřad má na stavbu čističky projekt i stavební povolení. Dlouhodobě ale chybí to nejpodstatnější, peníze. Čistička vyjde zhruba na čtyřicet milionů korun. „O dotaci jsme žádali Fond životního prostředí a doplácet bychom museli zhruba ještě patnáct milionů korun,“ vyčíslila starostka Milonic Marcela Nešetřilová (nestr.). Investice by totiž znamenala desetinásobek ročního rozpočtu obce. A to je podle zastupitelů nedosažitelná investice.

Milonice ale nejsou zdaleka jedinou obcí, kde si společnou kanalizaci s čističku nemůžou dovolit. Na Blanensku ji nemá pětadvacet ze třiačtyřiceti obcí.