Kauza kladrubského hřebčína se k soudu dostane nejdřív příští rok. Pět let od zatýkání

Státní zástupce chce uzavřít kladrubskou kauzu do konce roku (zdroj: ČT24)

Do konce roku uzavře dozorující státní zástupce případ zakázky na rekonstrukci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Ten se táhne od roku 2013, kdy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pozatýkal několik manažerů stavebních firem i hřebčína.

Vyšetřování policisté uzavřeli v lednu 2016, tedy 2,5 roku po rozsáhlé akci ÚOOZ. Kvůli objemnosti spisu, který má mít tisíce stran, ho pak obvinění a jejich obhájci studovali zhruba rok.

Vrchní státní zastupitelství v Praze má spis k dispozici od ledna tohoto roku. Státní zástupce Adam Borgula České televizi řekl, že spis uzavře zřejmě letos na podzim. Podezření z dotačního podvodu, při kterém měli obvinění manipulovat s veřejnými zakázkami, by se tak před soud mohlo dostat příští rok.

Obviněných je 18 lidí a 5 firem

Na rozvleklosti procesu se nepochybně podílí skutečnost, že kauza se týká 23 obviněných, z toho je 18 fyzických osob a pět firem. Vedle stavebních firem a jejich manažerů jde také o bývalé pracovníky hřebčína v Kladrubech.

V Národním hřebčíně Kladruby nad Labem zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v květnu 2013. Později bylo obviněno devět lidí ze stavebních firem i zástupců hřebčína z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. Právě z Unie totiž peníze na opravu hřebčína putovaly.

Policie později obvinila i další osoby, a to kromě předchozích trestných činů také z dotačního podvodu ve stadiu pokusu. Konkrétní jména obviněných ale policisté ani státní zastupitelství nesdělili.

Mezi obviněnými je třeba bývalý ředitel hřebčína Jiří Jehlička. Média v minulosti uváděla i další jména - obviněn měl být například šéf představenstva stavební skupiny Enteria Libor Joska a Simona Voňková, dřívější zastupující ředitelka hřebčína. Údajně byli zadrženi také Petr Pejcha, generální ředitel firmy Chládek a Tintěra, která patří do konsorcia Enteria, jeho náměstek Martin Havelka nebo obchodní ředitel společnosti Geosan Group Martin Fischer.

Případ souvisí s pozastavenými evropskými dotacemi pro hotel Bohemia v Chrudimi na Pardubicku, kde je obžalováno osm lidí a tři firmy z pokusu poškození finančních zájmů Evropské unie. Pojítkem v obou zakázkách by měla být stavební firma Metrostav.