Šedesátitunový balvan ohrožoval turisty mířící k Pravčické bráně, musel proto k zemi

Před zřícením podepřeli geologové masiv dřevěnými klíny (zdroj: ČT24)

V nejmladším českém národním parku odstranili geologové masivní pískovcový blok. Šedesátitunový balvan musela správa Českého Švýcarska odstranit ještě před hlavní sezonou. Hrozilo totiž, že se masiv zřítí na turistickou stezku vedoucí k Pravčické bráně, po které ročně projde až 200 tisíc turistů.

Skalní blok sledovali správci národního parku deset let. Geologický průzkum ale potvrdil, že se hýbe. „Kdybychom ho neshodili, tak by ke zřícení mohlo dojít v kterémkoli okamžiku,“ vysvětluje geolog Jakub Šafránek. 

Balvan se nakonec rozpadl dřív, než narazil do prvních stromů. Odborníci ale museli použít metodu řízeného zřícení. Nejdřív proto musel být skalní kolos podepřen dřevěnými klíny a také byl pod ním vzduchový polštář, který používají i hasiči. Odlomený kus se pak musel nadzvednout a shodit dolů.

Pískovec je totiž křehká hornina, a proto nemohli geologové použít klasický odstřel: „Odstřel nepřipadal v úvahu, protože by mohl potrhat i okolní skály a hrozily by tak další sesuvy,“ dodává Jakub Šafránek. 

Z pohledu ochrany životního prostředí zásah možná trochu kontroverzní, ale v tomto případě ohrožoval masiv skalní stezku, po které proudí tisíce lidí k dominantě národního parku, Pravčické bráně. „V národním parku je to úplně výjimečný zásah, protože národní park vlastně tyto přirozené erozivní procesy chrání,“ upozorňuje mluvčí parku Tomáš Salov.