Řidiči v Brně budou moci chytře parkovat. Systém je zatím ve vývoji

Chytré semafory a inteligentní parkování. V Brně se rozvíjí systém, který ke zlepšení dopravy využívá senzory nebo čipy. V plánu je i rozvoj nových aplikací. Město chce například hlídat hustotu dopravy na Velkém městském okruhu jako v Praze, plánuje i aplikaci pro sdílení aut.

Aplikace chytré parkování. Řidiče navede k volnému místu a ten zaparkuje bez kroužení v okolních ulicích. V Brně je zatím ve fázi vývoje a testování. „Tady je testovací místo, město zjišťuje, jestli je ta technologie spolehlivá a jestli by ji šlo nasadit na širší centrum,“ popsal parkoviště v Roosveltově ulici expert z Centra dopravního výzkumu David Bárta. Na první pohled je to běžné parkovací místo, v asfaltu je ale schovaný elektromagnetický senzor. „Senzor zjistí, jestli auto na místě zaparkovalo a informace pošle přes senzor do centrály,“ vysvětlil David Bárta.

Parkovací aplikaci si řidiči zatím stáhnout nemohou

Pomocí mobilní aplikace by se měly informace o volných a obsazených místech dostat k řidičům. Autora aplikace město ale zatím nemá. „Máme soubor hodně dat, která chceme zveřejnit. Data bychom chtěli poskytnout vývojářům a oslovit je, aby přišli s aplikací,“ řekl náměstek primátora města Brna Jaroslav Kacer (TOP 09).

Chytré semafory dávají přednost tramvajím

Zatímco chytré parkování se zatím v Brně vyvíjí, chytré semafory už fungují. Například na trase tramvaje číslo jedna upřednostňují hromadnou dopravu před auty. „ Systém umožňuje tramvaji projet, dá jí zelenou, nemusí brzdit. Dostává preferenci bez ztráty času,“ řekl David Bárta z Centra dopravního výzkumu. Podobně dopravní podnik využívá semafory na 100 křižovatkách ze 150. Vysoké číslo, ale aby systém dokonale fungoval, bylo by potřeba zapojit všechny semafory.

Brno chce být „smart“, využití digitálních a telekomunikačních technologií se ve městě objevuje v různých oblastech. Chytré mobilní aplikace už teď mají třeba i brněnské komunikace. DIC BRNO sleduje vytíženost parkovacích domů a aplikace BKOM zase hlídá termíny blokového čištění. A město plánuje i aplikaci pro sdílení aut.