Kuks přišel ze dne na den o svůj symbol. Léčivé prameny vyschly, zřejmě kvůli příliš hlubokému vrtu

Léčivé prameny v Kuksu náhle vyschly. Zřejmě kvůli hlubokému vrtu (zdroj: ČT24)

Tři léčivé prameny – symbol Kuksu – ze dne na den vyschly. Za dob hraběte Šporka byly tamní lázně slavnější než Karlovy Vary. Teď se ale léčivá voda ztratila. Podle odborníků, které obec pozvala, za to může špatně provedený vrt na zahradě jednoho z místních domů.

Jako když vypustíte vanu. Tak popsali odborníci, co se na Kuksu zřejmě stalo. Příliš hluboký vrt pro tepelné čerpadlo jednoho z domů prorazil dno kaverny, ve které se voda shromažďovala. 

Majitelku se štáb ČT pokusil kontaktovat. Vzkázala ale, že má práce řádně objednané u firmy a rozhovor na kameru odmítla. „My jsme tam vrty dělali, ale v tuto chvíli se v tom problému snažíme nějak zorientovat a vůbec není jasný, že by to bylo z naší strany,“ uvedl ředitel firmy GreenGas DPB Petr Hemza. „V pondělí vrtali, v úterý jsme byli bez vody. Takže evidentně to tu souvislost mělo,“ tvrdí starosta Kuksu Jiří Beran. 

Firma měla všechna potřebná povolení, zřejmě ale zanedbala postup. Při vrtání třeba chyběl dohled hydrogeologa. Případ už řeší vodoprávní úřad. „Bude zahájeno správní řízení a pokuta může být až půl milionu korun,“ dodává mluvčí městského úřadu ve Dvoře Králové na Labem Miroslava Kameníková.

Tři léčivé prameny má Kuks ve znaku. Na kaskádách Šporkova schodiště, kde normálně teče voda, teď ale leží jenom prach. Pramen slouží i místním, ti tak proto budou muset s vodou šetřit. Starosta nicméně doufá, že je šance na zlepšení: „Ucpěme díru, voda se naplní a začnou téct prameny,“ dodává Beran. Technologie už na to existuje. Teď jde hlavně o to, kdo to celé zaplatí.