Ministerstvo: Posudek na rozšíření vodochodského letiště je platný

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zastavilo přezkumné řízení u posudku vlivu na životní prostředí pro rozšíření letiště Vodochody. Kladné stanovisko z roku 2013 je tak platné a resort chce nyní ověřit, jestli splňuje požadavky dva roky starého, novelizovaného zákona. Jasno má být do prázdnin.

Posudek o vlivu na životní prostředí (EIA) je u vodochodského letiště hotový už pět let. Dokument obsahoval přes 120 podmínek, které investor musí splnit (například dostavět přivaděče na dálnici D8 nebo omezovat noční lety), a stavbě dal zelenou. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, ho ale ministerstvo už o rok později zrušilo. Obce se kromě nadměrného hluku obávaly například dopadu na podzemní vody.

Loni ministerstvo rozhodlo, že posudek znovu projedná, v březnu Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost resortu proti rozsudku, který rozšíření letiště umožňuje. Přípravy na jeho rozšíření tak pokračují, řekl tehdy Ivo Mravinac, mluvčí investiční skupiny Penta, která je investorem projektu.

Podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové ale soud jenom vrátil rozhodnutí ministerstvu k přezkumu. „Nejvyšší správní soud potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Praze a definitivně tak vrátil ministerstvu přezkum k dalšímu řízení. Ministerstvo tak nyní musí o přezkumu stanoviska EIA rozhodnout znovu,“ uvedla dříve Roubíčková.

Letiště má ročně odbavit přes tři miliony cestujících

Nyní stát rozhodl, že se přezkum zastavuje. Soustřeďuje se hlavně na ochranu vod a ochranu obyvatel před hlukem. „Ministerstvo došlo k závěru, že v obou oblastech nebylo posouzení provedeno v souladu s právními předpisy s tím, že v případě oblasti ochrany vod tento nedostatek způsobil nezákonnost vydaného stanoviska EIA,“ uvádí aktuálně mluvčí Roubíčková.

„V rámci aktuální přípravy záměru byly zjištěné nedostatky již napraveny, například kapacitně posíleny retenční nádrže, proveden hydrogeologický průzkum, na základě kterého byla upřesněna lokalita vhodná pro zasakování,“ dodává. „Ministerstvo dospělo k závěru, že jelikož již aktuálně nehrozí újma veřejnému zájmu na ochraně životního prostředí, bylo přezkumné řízení v souladu s požadavky správního řádu zastaveno.“

Letiště, které patří pod skupinu Penta, má v budoucnu odbavovat ročně až 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a soukromých letů. Investice mají dosáhnout asi tří miliard korun, s jeho provozem může vzniknout až 3000 pracovních míst.