Vyšetřování vlivného ostravského podnikatele skončilo. Kauza Zátorský míří k soudu

Spis Zátorského míří k soudu (zdroj: ČT24)

Finanční kauza, do které má být podle policistů zapojen ostravský podnikatel Daneš Zátorský, míří k soudu. Šetří se jeho podíl na údajném podvodu se škodou ve výši 121 milionů. Daneš Zátorský společně s členy vedení zkrachovalé kampeličky Unibon měli podle České televize uměle prodlužovat splácení úvěrů pro firmy, které přímo nebo skrytě Zátorský ovládal.

Naprostou většinu půjčených peněz dle dostupných informací tyto firmy (například šlo o Zátorského holding Geofin nebo zkrachovalou leteckou společnost Czech Connect Airlines) do kampeličky nevrátily. Všichni obvinění jakékoliv pochybení odmítají. Případ policisté šetří už více než deset měsíců.

Zátorský ve spolupráci se zástupci vedení kampeličky Davidem Rusňákem a Radkem Hradilem údajně během 6 let získali podvodem nejméně 121 milionů korun. Družstevní záložna Unibon spravovala vklady přibližně 4400 klientů v celkovém objemu přes 2 miliardy korun. 

Zátorský vinu popírá. Tvrdí, že při obchodních transakcích, za které je obviněn, postupoval podle zákona. Totéž říkají i další obvinění v kauze David Rusňák a Radek Hradil.

Podle redaktora České televize Jiřího Loučky se dá začátek soudního procesu očekávat ještě letos. „Žalobkyně by obžalobu měla dokončit během měsíce a pak ji pošle soudu. Ten ji buď příjme a nařídí hlavní líčení, nebo ji vrátí k dopracování,“ sdělil.

Zátorského chytili v Polsku

Zátorský byl loni v létě zadržen jako podezřelý v Polsku na základě vydaného evropského zatýkacího rozkazu. Polské úřady ho poté předaly české policii. 

Osmačtyřicetiletý Zátorský stál v čele mnoha firem, které postupně zkrachovaly. Byly mezi nimi stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air - Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic, která již prošla reorganizací a zařadila se do holdingu Czechoslovak Group (CSG). Měl podíl i ve spořitelním a úvěrním družstvu Unibon, kterému v roce 2012 Česká národní banka odebrala licenci.

Případ Daneše Zátorského v Reportérech ČT (zdroj: ČT1)