Student architektury rozřezal bunkr. Vojensko-historickým spolkům se jeho Bunkr-Kunst nelíbí

Student architektury rozřezal bunkr (zdroj: ČT24)

Vojenský bunkr u Vratěnína na Znojemsku se stal v posledních dnech zdrojem debat nejen na sociálních sítích. Student Vysokého učení technického v Brně Ondřej Bělica mu v rámci své diplomové práce architektonickým řezem odstranil jeden roh. Vojensko-historické spolky se proti tomu bouří.

Od středy chybí vojenskému bunkru ve Vratěníně pětitunová část, kterou studenti architektury spolu se specializovanou firmou odřezali pomocí diamantového lana. Jde o komunitní projekt Bunkr-Kunst jednoho ze studentů, Ondřeje Bělici.

Posláním je podle něj rozvířit debatu o tom, jak v současnosti přistupovat k desetitisícům dysfunkčních válečných objektů. „Jde o to přiblížit architektonické kvality a konstrukční kvality bunkrů lidem. Projekt experimentální a komunitní platformou otevírá otázku, jaký potenciál mají tyto post-armádní objekty v současnosti a budoucnosti,“ vysvětluje.

Jedna z odpovědí na otázku se přímo na bunkru objevila už pár dní po samotném řezu. Na bunkru se objevil velký nápis „Tento bunkr zničil Ondřej Bělica“. „Lidé, kteří mě obvinili z vandalství a ze zničení nějaké věci, tak vlastně udělali to stejné,“ komentoval to student.

Studentovi vyhrožují i na sociálních sítích

Proti smršti na sociálních sítích je to ale jen slabý odvar. Po zveřejnění fotek se tam vyrojily stovky výhružných komentářů. Spolek přátel československého opevnění se ale od těch vulgárních distancoval přesto, že se studentským záměrem nesouhlasí.

„Jsme ochotni pochopit ničení některých objektů v rámci třeba výstavby silnic nebo železnic, ale v tomto případě nám to přijde krajně nevhodné,“ říká Ondřej Toman ze Spolku přátel československého opevnění. 

Stejným nadšencem do bunkrů je i majitel toho ve Vratěníně Jaroslav Zelinka. Vlastní jich sedm a Ondřeje Bělicu podpořil. „Myslím si, že jsem těch bunkrů sám objel dost, spousta z nich je v naprosto žalostném stavu. Mně přijde jako daleko větší pohanění historie nacpat takovou věc odpadky až po vrch,“ říká Jaroslav Zelinka.

Za svého studenta se postavilo i Vysoké učení technické v Brně. Terčem výhružných emailů se totiž stalo třeba vedení fakulty výtvarných umění nebo fakulty architektury. Kritici řezu plánují v neděli přímo na místě happening s promítáním filmu.