Týrání lidí v komunistické věznici. Výstava ukazuje život za mřížemi

Vzpomínky, dopisy a audionahrávky se svědectvím politických vězňů. To vše je ode dneška k vidění na výstavě připomínající fungování nechvalně proslulé věznice v Uherském Hradišti. Výstava předznamenává vznik Muzea totality.

Na třiceti informačních panelech je zobrazena jak historie budovy uherskohradišťské věznice, tak především vzpomínky a dopisy politických vězňů.

„Je tam třeba zajímavé srovnání výpovědí bývalých příslušníků Státní bezpečnosti o tom, jak se vyšetřovalo na počátku 50. let, a v kontrastu k tomu jsou vzpomínky politických vězňů,“ řekl historik Slováckého muzea a autor výstavy Pavel Portl.

Výstava vznikla ve spolupráci města Uherské Hradiště, Slováckého muzea, spolku Memorie a Klubu kultury v Uherském Hradišti. Za zdi uzavřeného areálu věznice se mohou návštěvníci výstavy podívat také prostřednictvím videodokumentu, který vznikl na podzim roku 2016.

Dokumenty provází i audionahrávky, které jsou živým svědectvím několika vězňů. Výstavu doplní i aktuální rozhovor Aleše Durďáka s Annou Honovou z Uherského Brodu, která byla vězněna v letech 1950–1952.

Výstavy věnované totalitě budou v prostorách uherskohradišťské Reduty do doby, než se podaří opravit areál věznice. V něm bude Muzeum totality. To využije ve věznici prostory napříč třemi podlažími, celkem asi 2000 metrů čtverečních. Jedná se o části objektu, kde se nachází kaple, samotky a přilehlé chodby s místnostmi.

V objektu vzniknou dvě stálé expozice, Muzeum totalitních režimů věnované historii věznice a Železná opona zobrazující komunistickou propagandu. Expozice ve věznici společně připraví Moravské zemské muzeum a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.

„Středobodem všeho dění je kaple, která má svou atmosféru a svůj samostatný příběh a měla by být i v tomto duchu zachována. Mělo by to být místo určité piety, kde bude možné pořádat také vybrané akce,“ řekl místostarosta Uherského Hradiště a ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec (KRUH).

V uherskohradišťské věznici zazněl Hold odvaze (zdroj: ČT24)