Fruko přesouvá výrobu šumivých vín z Jindřichova Hradce do Ruska

Výroba šumivých vín se přesouvá do Ruska (zdroj: ČT24)

Jindřichohradecká firma Fruko Schulz končí s výrobou šumivého vína, a to kvůli výraznému poklesu odbytu na ruském trhu. Důvodem je i trojnásobně vyšší spotřební daň, kterou Rusko na takové výrobky uvalilo. Výroba šumivého vína se proto přesouvá z Jindřichova Hradce do Ruska.

Firma Fruko Schulz vyrábí hlavně lihoviny, jako je Tuzemák. Před třemi lety zkusila i šumivé víno. Linka na jeho výrobu přišla firmu na 55 milionů korun. Výrobu teď převezme petrohradská společnost Ladoga, která vlastní 85 procent akcií Fruka. 

Jindřichohradecká firma ještě v roce 2014 dodala na ruský trh 2,5 milionu lahví, loni už ale vývoz poklesl jen na 240 tisíc lahví. 

„Cíl byl vlastně všechno vozit na export do Ruska, což se dva roky dařilo, ale v loňském roce tam byly dodávky velmi malé,“ uvedl ředitel firmy Josef Nejedlý. Podle něj stojí za poklesem exportu devalvace rublu i sankce, které zdražily dovoz z EU do Ruska.

Navíc se podle něj kvůli legislativě nevyplatí šumivá vína prodávat ani v Česku, protože jsou jejich konkurenti osvobozeni od spotřební daně. Používají totiž šroubovací špunty, kdežto Fruko korkové. Firma zaměstnává zhruba sto lidí.