V pardubických mikrojeslích se pečovatelky mohou starat o vlastní kojence

Pardubické mikrojesle nabízí domácí prostředí (zdroj: ČT24)

První mikrojesle z dotace ministerstva práce a sociálních věcí vznikly v Pardubicích. Unikátní jsou tím, že přijímají děti už od šesti měsíců. Pečovatelky se v nich mohou starat i o vlastní ratolesti. Dalších sedmdesát podobných zařízení by mělo v průběhu roku zahájit činnost po celé republice.

Tamara Práchenská uvyká svého dvouletého syna Denise na nové prostředí v pardubických mikrojeslích. Bez mámy tu ale pravděpodobně dlouho nebude. „Budu nastupovat na sociální kurz, abych tady mohla pracovat, abych mohla nastoupit jako pečovatelka,“ prozradila své úmysly.

I to je jedna z možností, které mikrojesle nabízí. Pečovatelka v nich může mít i své vlastní děti. Další výhodou pro rodiče je, že sem mohou umístit i malé kojence. „Verunku dávám do jesliček, protože jsem se chtěla alespoň částečně vrátit do práce,“ vysvětlila matka Barbora Štejdířová.

  • Pardubické mikrojesle dostaly na tři roky provozu dotaci 1,8 milionu korun. Rodiče stojí pobyt dítěte 1600 korun měsíčně. Na všech 72 mikrojeslí uvolnilo ministerstvo celkem 133 milionů korun. Zájemců o provozování služby bylo zhruba dvakrát více.

Jeden a půl úvazku na čtyři děti

Pardubické mikrojesle si zakládají na domácím prostředí. Jsou proto v rodinném domě v klidné vilové čtvrti. „Tím, že děti jsou jenom čtyři a jsou na ně jedna pečovatelka na celý úvazek a jedna na poloviční úvazek, tak je to o něčem úplně jiném,“ srovnala provozovatelka rodinného centra Kulihrášek Táňa Pipková mikrojesle s obvyklými.

Městské jesle přijímají děti od jednoho roku, většina jich sem ale přijde až kolem svých druhých narozenin. „Dohromady tady máme 34 míst. Kapacitu máme naplněnou, máme i několik náhradníků,“ uvedla ředitelka městských jeslí v Pardubicích Hedvika Cempírková.

Právě přeplněnost jeslí a velký zájem rodičů byl jedním z důvodů vzniku mikrojeslí. Jestli mají v Čechách budoucnost, se teprve uvidí. „Až vyhodnotíme jejich fungování, zvážíme další vyhlášení výzvy,“ sdělila Jana Maláčová z ministerstva práce a sociálních věcí.