Zákaz jízdy na segwayi platí v Praze první den. Strážníci posílili hlídky, přistihli patnáct lidí

Na dvoukolovém vozítku segway, na kterém je od začátku víkendu zakázaný vjezd do historického centra Prahy, strážníci přistihli do sobotních 16:30 hodin patnáct lidí. Všichni přistižení používali segway na území Prahy 1. Vedení Prahy schválilo už v červenci vyhlášku, která stanoví lokality se zákazem vjezdu vozítek. Teprve teď se ale podařilo nainstalovat zákazové značky.

Sedm provinilců dostalo pokutu, s ostatními osmi budou přestupek řešit úřady, uvedl mluvčí Městské policie hlavního města Prahy Jan Čihák. Podle předchozích informací měli přistižení cizinci zaplatit symbolickou stokorunovou sankci. Všichni přistižení používali segway na území Prahy 1.

Za jízdu na vozítku v zakázané oblasti mohou strážníci uložit pokutu až 2000 korun.

Na provoz vozítek, na kterých jezdí především turisté, si dlouhodobě stěžovaly některé radnice i obyvatelé centra. Vedení Prahy proto v červenci schválilo vyhlášku, ve které stanoví lokality se zákazem vjezdu vozítek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bez příslušných zákazových značek ale nebyl zákaz platný. Instalace více než 600 značek v ulicích podle technické správy komunikací začala v druhé polovině listopadu a skončit měla právě v sobotu. Za značky město zaplatilo 3,7 milionu korun.

Kvůli nové regulaci posílila městská policie v ulicích hlídky.

Proti zákazu se Asociace Segway ČR obrátí na ministerstvo

Zákaz se týká pražské památkové rezervace, celé Prahy 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné. Podle Čiháka strážníci všechny jezdce na segwayích přistihli v oblasti Starého Města a Malé Strany.

O zákazu strážníci informovali prostřednictvím letáků. K dispozici jsou v hotelech, informačních centrech, na letišti a přímo u hlídek.

Čihák také uvedl, že podle jeho informací je v sobotu zavřená většina půjčoven vozítek. Jejich provozovatelé považují vyhlášku za protizákonnou.

Zóna zákazu provozování segwayů
Zdroj: Hlavní město Praha

Podle Zuzany Eliášové z Asociace Segway ČR, která sdružuje 25 firem, se proto obrátí na ministerstvo dopravy. Asociace už dříve avizovala, že kvůli ušlým ziskům zvažuje žalobu na město. Provozovatelé vozítek nicméně zákaz porušovat nechtějí, dodala Eliášová.

Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to je segway. Původně zákon na vozítka pohlížel jako na chodce.

  • V Berlíně jako v celém Německu mohou na segwayích jezdit jen lidé starší patnácti let, kteří mají řidičské oprávnění alespoň na moped. Zároveň smí segwaye jezdit pouze po cyklostezkách, případně na silnicích, není-li cyklostezka k dispozici. Na chodníky segwaye nesmějí a jízda v pěších zónách je povolena jen výjimečně například pro organizované turistické jízdy.
  • Zákony v Rakousku pohlíží na segwaye jako na jízdní kola, takže musí jezdit po cyklostezkách a podobně jako v Německu mohou na silnice jen v případě, že cyklostezka není k dispozici. Na chodníky nesmějí vůbec. Povolení jezdit v některých pěších zónách mají segwaye třeba ve Vídni, Linci nebo ve Štýrském Hradci.
  • V belgickém hlavním městě Bruselu segwaye mohou jezdit po chodnících v případě, že se pohybují menší rychlostí než šest kilometrů za hodinu. Pokud ale jedou rychleji, jsou vnímány stejně jako jízdní kolo a musí využívat části vozovky vyhrazené pro cyklisty, pokud je to možné.
  • V Británii nesmějí segwaye vůbec na veřejné komunikace. Jezdit na nich je možné jen na soukromém pozemku s povolením majitele. 
  • Ve Francii platí pro segwaye stejná pravidla jako pro chodce, a tak jsou běžnou součástí Paříže i dalších měst.
  • Na Slovensku mohou segwaye jezdit po chodnících, pokud neomezují chodce a nepřekračují rychlost chůze. Rovněž můžou jezdit po cyklostezkách.
  • V Barceloně nově nesmí segwaye v letních měsících na nábřeží. Město k zákazu přistoupilo po opakovaných stížnostech obyvatel.